Home Izbori 2020 Može li vakcinacija da utiče na termin izbora?

Može li vakcinacija da utiče na termin izbora?

198
0
charles-deluvio-1yXB1xn_Vwo-unsplash

Režim bi vakcinacijom stanovništva zbog korona virusa, koja se očekuje tokom sledeće godine, mogao da manipuliše i pomeri izbore za kraj 2021. kako bi na talasu pobede nad virusom osvojio veći broj glasova, kažu za naš list predstavnici dva pola političke scene.

Politički analitičari pak ne očekuju da će vlast igrati na tu kartu budući da joj je rejting nije ugrožen.

Najava procesa vakcinacije, u koji većina građana još uvek nije nedovoljno upućena, u delu javnosti otvorila je pitanje hoće li režim iskoristiti vakcinaciju i na talasu pobede nad virusom pomeriti izbore za kraj sledeće godine iako je krajnji rok njihovog održavanja april 2022.

Predsednik Dveri Boško Obradović za Danas kaže da je sve je moguće kada je nedemokratska vlast u pitanju.

– Već godinama živimo konstantno kršenje Ustava i zakona, a poslednjih meseci i druge razne političke i finansijske zloupotrebe u doba nove zarazne bolesti. Imamo posla sa vlašću koja je spremna na sve, pa i da lažira broj novozaraženih i umrlih radi izbornih manipulacija. Dakle, vlast pali i gasi medijski stepen epidemije prema svojim dnevno-političkim interesima.

Svi znamo da to nije normalno i da ima opasne zdravstvene i društvene posledice, ali više nikog ne bi iznenadilo da se to ponovo desi. Vakcinacija će, međutim, biti problem ako bude prisilna jer većina građana Srbije ne želi da primi obaveznu vakcinu o kojoj ne zna ništa i za koju nema garancija zdravstvene bezbednosti.

Možda to bude kap koja će preliti čašu ove diktature i izazove otpor građana koji jedini imaju pravo da odlučuju o svom zdravlju – navodi Obradović.

Ni Radomira Lazovića, člana Malog veća inicijative Ne davimo Beograd, mahinacije vlasti ne bi začudile.

– Podsetiću vas da je Vučić ukinuo koronu kada mu je trebalo da održi izbore. Ovom čoveku ništa nije sveto i nema nikakav problem da lažima završava posao kada mu je to u interesu – konstatuje Lazović za naš list.

Politički analitičar Boban Stojanović pak ne veruje da potencijalna vakcinacija i završetak Kovid krize mogu uticati na ubrzanje izbora kako bi Vučić to naplatio na istim, odnosno povećao rejting

– Prosto, pronalazak i masovna upotreba vakcine će biti svetski događaj. Nekako mi je nemoguće da Vučić može da kaže da je on za to zaslužan, čak ni oko nabavke.

A koliko god se naslušali svakojakih izgovora i reči od predsednika, ipak ne može da kaže da je on stvorio vakcinu i zaustavio KOVID-19, iako ne garantujem da mu i to nije palo na pamet.

Svakako, relativno mali broj obolelih i umrlih je Vučić već „naplatio“ na junskim izborima, a nakon toga propisno iznervirao sve različitim najavama policijskog časa i slično.

Nemoguće je da će moći ponovo da igra na tu kartu nakon održavanja izbora odmah posle vanrednog stanja i novog talasa nakon toga, a posebno zbog prikrivanja pravih brojeva zaraženih upravo zbog izbora – kaže Stojanović za Danas.

I politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da vakcinacija ne može da utiče na to da se izbori održe ranije.

– Ako smo imali izbore kada je korona bila relativno raširena i nije bilo vakcine, ne vidim zašto bi vakcinacija ili njen izostanak na bilo koji način uticali na izbore. Pitanje pomeranja izbora moglo bi da se postavi da su oni zakazani za sad, ali pošto će vakcinacija svakako da doprinese smirivanju situacije ne mislim da ni na koji način može uticati na izbore – navodi Anđelković za Danas. Kako dodaje, vlast u ovom momentu nema razloga da se na taj način poigrava sa vakcinacijom jer joj je rejting stabilan.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here