Home Izbori 2020 Naprednjaci izabrali svoje i one koji se tako osećaju

Naprednjaci izabrali svoje i one koji se tako osećaju

181
0
brnb1
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sa dva glasa protiv i jednim uzdržanim članovi Predsedništva Srpske napredne stranke prihvatili su juče predloge kandidata za sastav nove vlade.

Međutim, ovim se saga o vladi nije završila jer nisu poznata sva imena ministara. O kandidatu za ministra prosvete iz redova Socijalističke partije Srbije socijalisti bi trebalo da razgovaraju danas, a očekuje se još jedno ime nekog od naprednjaka za mesto ministra bez portfelja, kao i imena potpredsednika vlade.

Vlada bi trebalo da ima 21 resor i u njoj će gotovo polovinu činiti žene, a polovina članova su oni koji do sada nisu bili ministri.

Objavljena imena ministara uglavnom nisu iznenađenje, jer su mediji danima unazad spekulisali o tome ko će preuzeti koji resor. Ali se može reći da je potvrda da će dosadašnji ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin rotirati funkcije izazvala najveću pažnju javnosti, kao i to da će ministarka u naprednjačkoj vladi biti Gordana Čomić, nekadašnja članica DS koja je na izbore izašla na listi UDS.

Dok iz Stranke slobode i pravde poručuju da ih vlada i njen sastav ne zanimaju, lider Dveri Boško Obradović za naš list kaže da je za njega najveće iznenađenje u sastavu vlade to što zaslužena mesta u njoj nisu dobili Šešelj, Čanak i Čedomir Jovanović.

– Ali očekujem da će i u njihovo ime govoriti Gordana Ćomić. Ipak, biram da je najveća sramota izbor Vulina za ministra policije, a Nebojše Stefanovića za ministra odbrane. Časni profesionalci u srpskim službama nikada nisu bili ovako poniženi – smatra Obradović.

Potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića iznenadila su imena Anđelke Atanasković, Gordane Čomić i Tomislava Momirovića.

– Toliko je sve devalvirano, da u Srbiji danas svako može da bude ministar. Imena su potpuno nebitna jer su svi oni Vučićeve marionete i izvršioci naloga. Vučić se igra sa Srbijom kao dete sa igračkom i to će nas na žalost skupo koštati – ukazuje Aleksić za Danas.

NJegov kolega predsednik DS Zoran Lutovac je sličnog mišljenja, jer za naš list navodi da za njega nema iznenađenja.

– Ko god podržava Aleksandra Vučića može biti ministar ili bilo šta drugo u njegovom sistemu vrednosti – kaže on.

Odluku o rokadi ministara Stefanovića i Vulina, kao i to da Zorana Mihajlović preuzme resor energetike i rudarstva, doneo je predsednik SNS Aleksandar Vučić, a ne mandatarka Ana Brnabić. I to je Vučić juče rekao novinarima. On je naveo da ministarstvo odbrane nije utešna nagrada i podsetio je da se on sa mesta ministra odbrane peo do funkcije najpre premijera pa predsednika države.

Prema njegovim rečima, stranka je od Brnabić zahtevala da se energičnije nego ikada suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, što bi prema Vučićevim rečima trebalo da znači čišćenje onih u državi koji rade sa mafijaškim bosovima. On je najavio da će se već do nove godine videti rezultati. Od mandatarke se traži i napredak u ekonomiji, kao i jasno evropsko opredeljenje. A predsednik će na sve motriti, hvaliti i kuditi vladu po potrebi. A imaće i priliku da se u njen rad i sam uveri na jednoj od predstojećih sednica vlade kojoj će prisustvovati i uputiti ministre u pregovore sa Kosovom i njegovim ekonomskim planovima.

Vučić se osvrnuo i na reakcije javnosti na ulazak Čomić u vladu, rekavši da se njih dvoje ni u čemu nisu slagali, i da je bivša funkcionerka DS uvek bila protiv njega i SNS, ali da ga to nije sprečilo da sa njom razgovara o načinima na koji ona može da pomogne državi.

– Oni koji govore da je SNS partijska prćija ne žele da sagledaju da je SNS u Vladu doveo najviše žena, najviše nestranačkih ljudi. I kada imamo 50 odsto apsolutnih promena mi i dalje nismo sasvim zadovoljni, a tražimo vladu apsolutnog kontinuiteta – rekao je Vučić.

On je rekao da je srećan kad Siniša Mali i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, stoje jedan pored drugog, što prema njegovim rečima pokazuje kako SNS ujedinjuje.

Mandatarka Brnabić bi prema najavama trebalo u sredu da predloži Skupštini sastav vlade. Prethodno će skupština izglasati zakon o ministarstvima koji je u skupštinskoj proceduri.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here