Home Parlamentarni izbori Krivične prijave za kupovinu glasova u Šapcu

Krivične prijave za kupovinu glasova u Šapcu

186
0
crta-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Nakon više od 260 slučaja kršenja izbornog procesa u Šapcu pravni tim liste “Nebojša Zelenović-Šabac je naš” podneo je sedam krivičnih prijava za kupovnu glasova i priprema dokaze za druge slučajeve.


Nakon više od 260 slučaja kršenja izbornog procesa u Šapcu pravni tim liste “Nebojša Zelenović-Šabac je naš” podneo je sedam krivičnih prijava za kupovnu glasova i priprema dokaze za druge slučajeve.
Da se radi o perfidnoj zloupotrebi biračkog prava dokaz su čitavi timovi umešani u to, duboka logistika, i naravno značajna novčana sredstva. Pa je tako u Gornjoj Vranjskoj evidentirano dvadsetak lica koji su imali tačnu podelu posla: vođenje spiskova i evidencije “kupovine”, deljenje pakata i to najviše Romima, deljenje novca, odvoženje do biračkog mesta, nadgledanje čitave operacije, a navedeno je i deset lica koja su primila novac.

I to jedno 200 evra, a ostali po pet hiljada dinara. U svemu ovome najviše na meti kupovine glasova bili su socijalni slučajevi i Romi.

U Drenovcu zabeleženo je da su Dragoljub i Dejan Jovanović delili pakete, a Budić Tomislav i Janković Milosav delili po tri hiljade dinara za glas SNS-u.

U Mačvanskom Pričinoviću Sofka i Dragan Vasiljković odvozili su Rome na glasačko mesto i delili im po tri hiljade dinara.

U Tabanoviću Siniša Vasiljković se hvalio u kafani da je obezbedio 80 glasova, dovozio Rome na birališe, plaćao im po dve hiljde dinara, a sam naplaćivao po pet hiljade dinara po glasu.

U Ševaricama postoji video dokaz da je Dragan Vasiljković delio pakete a dvoje lica su to i priznali na video snimku.

U Štitaru osam lica je priznalo da su primii pakete da glasaju za SNS a troje da su im nudili a da to nisu prihvatli.

Kazne za davanje mita su od tri meseca od tri godine zatvora, a ko je u tome učestvovao kao član biračkog odbora i do pet godina.

U pravnom timu liste “Nebojša Zelnenović-Šabac je naš” pretpostavljaju da je SNS kupila oko pet hiljada glasova.

Verovatno zbog toga i kampanja SNS nije bila ubedljiva na terenu, samo nekoliko poseta domaćinstvima.

Prvu krivičnu prijavu podneli su novinari “Podrinskih novena” Hanibal Kovač i Ivan Kovačević, još u sredu, protiv NN lica za štampanje falsifikovanih glasačkih listića.

Nakon svega na zahtev Upravnog suda iz Novog Sada dostavljen im je izborni materijal a među i 12 džakova gde su falsifikovani glasački listići.

To su potvrdili i članovi Gradske izborne komisije. O bahatosti šabačkih naprednjaka potvrda je i fotografija gde dele pakete pomoći sa vidno izraženim stranačkim obeležjima.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here