Home Vesti „Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići“

„Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići“

123
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Cirkov

Predsednik Srbije zamolio je da izborna kampanja prođe bez nasilja i da se ukaže poštovanje učesnicima u izborima sa koje god strane da se nalaze.

Predsednik Srbije zamolio je da izborna kampanja prođe bez nasilja i da se ukaže poštovanje učesnicima u izborima sa koje god strane da se nalaze.
„Nedopustivo je da svoje građane izlažemo opasnosti. Na stotinak metara odavde održava se skup, 5.790 pristalica SNS i oko 64 pristalica pokreta Dveri“, rekao je on i naglasio da ne iznosi to kako bi se hvalio.

On je rekao da nam nije potrebno prebrojavanje nego jedinstvo.
„Znamo mi ko je većina u Srbiji, ali to se radi u vreme izbora. Ne kada nismo završili sa epidemiom“, rekao je i pozvao građane da se suzdržavaju od okupljanja do kraja maja.

Izrazio je i zadovoljstvo zato što je narodni poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk glađu, ali i rekao da će biti teško ubediti Martinovića u to.

„Oni se nisu pomerali, nisu spavali, to traje 35 sati. Sandra Božić je majka dvoje dece. Pokušaću da ubedim Martinovića da i on prekine štrajk glađu. Znam da neće biti lako da ubedim Aleksandra Martinovića da prekine sa štrjakom glađu, neću da idem i da pravim cirkus ispred Skupštine nego ću ga večeras pozvati telefonim, i znam da neće biti tako jednostavno jer on veruje u razloge zbog kog je krenuo u taj štrajk. Uz svu zahvalnost za srčanost i hrabrost, moja molba njima je da odustanu“, rekao je on.

Pozvao je i da se prekine sa pretnjama koje se upućuju novinarima.

„Uhapšeno je lice D. G. iz Novog Sada, koje je uputilo pretnje novinarki nedeljnika ‘Vreme’ Jovani Gligorijević“, izjavio je on.

On je još jednom pozvao sve aktere političkog života da izađu na predstojeće izbore.

„Želim im fer, demokratsku kampanju. Samo ih molim da ne učestvuju u bilo kakvom nasilju, jer bez obzira na partijsku pripadnost biće kažnjen. Nadležni organi reagovaće efikasno i svi će biti kažnjeni“, rekao je.

Vučić nije želeo da komentariše odluke opozicionih lidera o izlasku na izbore.

„Neću da koristim ovo kao stranačku tribinu, Ja sam večeras više kritikovao sopstvenu stranku. Ja sam pozvao na razgovor toliko puta, oni su odbijali. Pozvao sam ih da dođu na razgovor u ponedeljak, opet nisu hteli“, izjavio je i dodao da nikada neće popustiti pred ucenama i da nije video opoziciju koja „bi želela da izbori budu nikada ili mesec dana posle toga.“

Izneo je jasan stav da ga značenje ideje bojkota ne zanima.

„Nemojte da vam govorim kakav će to biti krah. Zanima me samo da ne bude nasilja“, kratko je rekao.
Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići, naglasio je Vučić i dodao da nikada neće pristati na ucene i pretnje.

„Što se tiče štrajka glađu jednog od opoziconih poslanika opozicije (Obradovića), pozivao sam na razgovore bezbroj puta i govorili su da se sa mnom ne može razgovrati i da to nije potrebno. Desetine puta su to ponavljali, pozvao sam ih da dođu u ponedeljak na razgovore kada su bili i drugi predstanvici opozicionih stranaka i to sam javno učinio na konferenciji za novinare“, rekao je Vučić.

Dodaje da nisu želeli i da on, Vučić, ne može, niti mu pada na pamet da prihvati da razgovara pod ucenama i pretnjama.

„Nikad nisam to prihvatao i kad su blizu Predsedništva lupali, nisam se plašio, mene to ne zanima. Nasiljem se u sprskoj politici ništa neće postići, ta vremana su prošla“, poručio je Vučić.

Predsednik je, kako je rekao, žestoko osudio nasilje ispred skupštine i brutalan napad na Marijana Rističevića.

Vučić je izrazio nadu da niko neće primenjivati nasilje i poručio da će država reagovati.

Takođe, zatražio je od ljudi da ne napadaju novinare, bez obzira na to šta misle o njihovom radu.

Vučić je saopštio i da je uhapšen D. G. iz Novog Sada, 1979. godište, koji je pretio novinarki Vremena Jovani Gligorijević iz Vremena i procesuiranje je u toku.

„Naš posao je da obezbedimo da država Srbija funkcioniše bez nasilja. Veoma sam uplašen i zabrinut, a ovo nema veze sa SNS i SzS, što vidim da strahovito jačaju ultradesničarski i fašitički pokreti sa sumanutim idejams. Nadam se da će naše društvo imati snage da se ozbljno i sa odgovornošću suprotstavi anticivlizacijskim idejama iz vremena 15, 16. i 17. veka, iz vremena inkvizicije i da ćemo se kao društvo suprostaviti na miran i civilizovan način“, poručio je Vučić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here