Home U fokusu Ombudsman apelovao na vlast Srbije da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava...

Ombudsman apelovao na vlast Srbije da obezbedi uslove za ostvarivanje biračkog prava građana

146
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na organe vlasti Srbije koji učestvuju u organizaciji izbornog procesa da, poštujući zakone, obezbede predviđene uslove i ispune obaveze kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoje biračko pravo.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je danas na organe vlasti Srbije koji učestvuju u organizaciji izbornog procesa da, poštujući zakone, obezbede predviđene uslove i ispune obaveze kako bi svi državljani Srbije u punoj meri ostvarili svoje biračko pravo.
„Imajući u vidu iskustvo iz ranijih izbornih procesa, neophodno je naročitu pažnju posvetiti obezbeđivanju potrebnih uslova za ostvarivanje biračkih prava osoba sa invaliditetom, starijih i bolesnih, kojima je zbog različitih fizičkih i informativno-komunikacionih prepreka često otežano ili potpuno onemogućeno da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Dodao je da je, u cilju unapređenja izbornog procesa i zbog njegove pune dostupnosti osobama sa invaliditetom, on postao član Grupe za konsultacije o inkluzivnom izbornom procesu i pravilima, da bi kroz zajednički rad zainteresovanih strana bili izrađeni konkretni predlozi za unapređenja izbornog procesa, uključujući i predstojeće izbore.

„Državljani Srbije koji žive van granica zemlje, nisu uvek bili u mogućnosti da ostvare biračko pravo, iako su, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, blagovremeno podneli zahteve da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu“, dodao je u saopštenju.

Ombudsman je naveo da je neophodno obezbediti uslove da se izborni proces, na zakonom predviđen način, sprovede i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija kako bi svoje biračko pravo ostvarila i lica lišena slobode.

Pašalić je dodao da je obavezna upotreba jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i da je obavezna zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.

Pašalić je apelovao na nadležne organe da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve mere u cilju nesmetanog ostvarivanja izbornih prava građana.

Ukazao je da će institucija Zaštitnika građana „s posebnom pažnjom pratiti postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođđenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here