Home Parlamentarni izbori Mićunović: Bojkot izbora je besmislen

Mićunović: Bojkot izbora je besmislen

114
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Beograd — Poslanik i jedan od osnivača Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je bojkot izbora besmislen.


Beograd — Poslanik i jedan od osnivača Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je bojkot izbora besmislen.
Mićunović ističe i da bi jedino mogao da delegitimiše izbore ako na njih ne bi izašlo 50 odsto birača, što se, kako je dodao, neće desiti.

„Bojkot ostaje besmislen od početka do kraja. On je pasivan i ima opasnu crtu. Ako ne učestvujete na izborima, vi ste van legalnih institucija gde je ključan parlament. Ostaje i ono pitanje: šta posle tog bojkota? ‘Ništa, videćemo…’ Šta ćete videti? Pravi se napetost u društvu gde pokušavate da vanparlamentarnim sredstvima kroz građansku neposlušnost, konflikte, demonstracije itd. ugrožavate vlast. Time ostavljate polje za represiju vlasti i zaoštrenost unutar društva, što nije dobro i ne znamo gde vodi“, ocenio je Mićunović u intervjuu za Blic od nedelje.
Dodao je da je delegitimizacija izbora bojkotom „potpuno besmislena“.

„Videli smo u Albaniji: nije izašlo 70 odsto birača, pa ništa. Vi sad imate situaciju da po tom osnovu možete da delegitimišete koliko hoćete postojećih vlada, gde na izbore nije izašlo 50 odsto birača. Onda uzmete 50 odsto od tog broja i vlada se faktički sa 20-25 odsto podrške. Koja je to legitimacija ako ćemo ozbiljno da tretiramo građanina“, upitao je Mićunović.

Mićunović je ocenio da se zbog priča sa smanjenjem cenzusa menjaju okolnosti, ali i da i bez obzira na to ne veruje da će opozicija sada odustati od bojkota izbora.

On, takođe, dodaje da je smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto rizično i za vlast i za njene protivnike.

Mićunović smatra da predsednik Aleksandar Vučić šteti sebi, kao i da je cela njegova motivacija za spuštanje cenzusa izvedena taktički kako bi obismislio bojkot izbora, ali da izgleda nije računo na tu „štetu“.

„Ova mera je rizična i za Vučića i za njegove protivnike. U slučaju visokog cenzusa, veliki broj manjih partija ostaje u bubnju i njihovi glasovi se pripisuju najvećoj partiji, dakle njemu. Ta razlika između pet i tri odsto može da obuhvati nekoliko stotina hiljada glasova i on će te glasove izgubiti time što će se provući oni koji sa cenzusom od pet odsto ne bi prošli. Sa tog stanovišta on šteti sebi. On razmišlja taktički i cela njegova motivacija za spuštanje cenzusa je da bojkot izbora obesmisli, ali, izgleda, da nije ukalkulisao tu štetu. Logično bi bilo da ne dira cenzus i kao najveća partija dozvoli drugima da mu se približe, ali on radi obrnuto i to deluje demokratski, iako to nije“, ističe Mićunović.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here