Home Vesti Popović reizabran na čelo SNP

Popović reizabran na čelo SNP

109
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

SNP na održanoj skupštini u Beogradu za svog predsednika ponovo je izabrala Nenada Popovića.


SNP na održanoj skupštini u Beogradu za svog predsednika ponovo je izabrala Nenada Popovića.
Popović je osnivač stranke i ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

Na skupštini u Centru „Sava“ SNP je izabrala i 40 članova Glavnog odbora, a glasanje je prvi put sprovedeno na elektronski način.
U govoru posle ponovnog izbora za predsednika SNP-a, Popović je poručio da su osnovne ideološke vrednosti narodnjaka sloboda i nezavisnost srpske države, jake i nezavisne institucije, slobodni mediji, svojina i ljudska prava.

On je naglasio značaj poštovanja i odbrane Srpske pravoslavne crkve, očuvanje tradicionalne porodice, kao i čuvanje i negovanje srpskog jezika.

Kako je istakao, „nema odbrane srpskih nacionalnih interesa i jake Srbije, bez jake ekonomije“.

„Zato je pođednako važno da razvijamo Srbiju kao zemlju znanja i inovacija i promovišemo naš najvažniji resurs, a to su mladi i obrazovani inženjeri, koji svakodnevno dokazuju da je Srbija zemlja velikih mogućnosti i potencijala da bude uspešna, moderna, visoko razvijena i bogata“, rekao je Popović.

On je istakao da se SNP zalaže za čvrstu odbranu svakog metra teritorije Srbije, a pre svega „našeg svetog Kosova“, i poručio da je Kosovo – Srbija.

„Kosovo nema cenu i ne postoji ništa zbog čega bi se mi odrekli i metra naše svete zemlje“, kazao je Popović i dodao da je kompromis s kosovskim Albancima moguć samo u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je istakao i da Srbija danas nema većeg prijatelja i saveznika u odbrani svojih državnih i nacionalnih interesa od Rusije.

„Da nije bilo Rusije i predsednika (Vladimira) Putina, Kosovo bi odavno bilo nezavisno, a Srbi bi bili proglašeni za genocidan narod“, naveo je Popović.

Dodao je da se SNP zalaže i da Srbija ostane vojno neutralna država i ocenio da se nikada neće zaboraviti NATO agresija 1999.

„Narodnjaci pružaju podršku i zaštitu Republici Srpskoj i svakom Srbinu u regionu, kao i svojim sunarodnicima u Crnoj Gori“, koji, kako navodi Popović, trpe progon i identitetski genocid od strane aktuelnog režima.

Srpska narodna partija se posebno zalaže za razvoj inovacione politike i primenu novih tehnologija, dodao je ministar za inovacije.

„U našem društvu smo otvorili teme veštačke inteligencije, robotike, industrije 4.0, Interneta stvari, s našim kineskim partnerima u Borči, na Dunavskom koridoru, pokrećemo izgradnju najvećeg tehnološkog parka u ovom delu Evrope“, rekao je Popović i podsetio da se u saradnji s Rusijom posle 30 godina pauze obnavljaju kapaciteti u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Lider narodnjaka najavio je da SNP odmah posle skupštine kreće u pripremu za izbore i dodao da će ta partija o načinu izlaska na izbore i nastavku saradnje prvo razgovarati sa svojim koalicionim partnerima iz Srpske napredne stranke.

Skupštinu SNP-a pozdravio je potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je poželeo da ove dve stranke nastave da se zajednički bore za snažnu Srbiju, jer im je „zajednički imenitelj večna otadžbina Srbija“.

U ime Srba iz regiona, predsednik Srpske demokratske stranke i ministar u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović poželeo je SNP-u da zajedno sa drugima gradi jaku, demokratsku i modernu Srbiju, „jer naša deca imaju pravo da svoje snove sanjaju u svojoj zemlji“.

Član predsedništva Jedinstvene Rusije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u gornjem domu Ruske Dume, Svetu Federacije, Valerij Rjazanskij naglasio je dobar razvoj prijateljskih odnosa i saradnje dve države, čemu doprinose i odlični odnosi lidera.

On je istakao da Rusija čvrsto opredeljena da se rešenje za Kosovo mora naći u okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a pritiske da se sve zemlje Balkana uključe u NATO ocenio je kao destruktivnu, a podržao je i proces povlačenja priznanja Kosova od niza zemalja.

Skupštinu je pozdravio predsednik Demokratske omladinske zajednice Evrope – DEMIK Havijer Hurtado Miram koji je poručio da je „Katalonija deo Španije a Kosovo – Srbija“ i dodao da to ne treba da bude samo za Španiju nego za sve evropske zemlje.

Član Lige i poslanik u italijanskom parlamentu Vito Komenčini rekao je da sa zadovoljstvom očekuje ulazak Srbije u Evropsku uniju kako bi zajedno vratili „svetlost evropskoj civilizaciji“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here