Home Vesti Poslanička pitanja: O izbornim uslovima, Vinči, Đilasu

Poslanička pitanja: O izbornim uslovima, Vinči, Đilasu

113
0
wikipedia
Foto: Wikipedia

Beograd — Poslanici Skupštine Srbije pitali predstavnike izvršne vlasti o pregovorima s opozicijom, Đilasu, sporazumu između Srbije i Rusije.


Beograd — Poslanici Skupštine Srbije pitali predstavnike izvršne vlasti o pregovorima s opozicijom, Đilasu, sporazumu između Srbije i Rusije.
Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj pitao je danas premijerku Anu Brnabić zašto je Vlada Srbije pristala da bude partner u pregovorima između vladajućih stranaka i jednog dela opozicije, od kojih su neke vanparlamentarne stranke, a zanemarena je SRS.

Šešelj je kazao da predstavnici OEBS-a zvali i njega na razgovore, ali da on, kako kaže, neće da razgovara sa strancima o unutrašnjim problemima Srbije. On je rekao da postoje problemi koji se tiču izbornog procesa, navodeći da se ne mogu vladinim uredbama ili uredbama RIK-a menjati izborni uslovi.
Izborni uslovi se, dodaje Šešelj, mogu menjati samo zakonom zbog čega treba da se okupe predstavnici parlamentarnih stranaka i da se oceni šta je negativno u izbornoj praksi.

Šešelj je poručio da sve stranke u izbornom procesu treba da imaju jednako medijsko predstavljanje, te dodao da to ne može biti privilegija stranaka koje imaju najviše novca.

Takođe, naveo je da bi moralo da se zabrani „podmićivanje građana“, jer se, kako kaže, stranke nameću koja će više ulja, brašna, sirćeta, pa i frižidera da podele gradjanima.

„To govori o shvatanju demokratije“, rekao je Šešelj u danu kada poslanici postavljanju pitanja izvršnoj vlasti.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić pitao je danas premijerku da pojasni nedavno potpisan sporazum između Srbije i Rusije o saradnji na izgradnji Centra za nueklarne nauke, tehnologije i inovacije u Vinči.

On je upitao šta će taj centar raditi, ko će raditi na njegovoj izgradnji i koji su benefiti za Srbiju u ekonomskom i naučnom smislu.

Poslanik Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija Đorđe Vukadinović pitao je Vladu Srbije o zaključku iz decembra 2012. godine o otvaranju integrisanog upravljanja administrativnih prelaza na Jarinju, Merdaru, Brnjak i Končulj, pitajući zašto sporazum koji je prethodna vlast parafirala nije poništen ili primenjen na prihvatljiv način, ako nije dobar, kako tvrdi aktuelna vlast.

Poslanik Srpske napredne stranke Goran Pekarski pitao je da li je neko od nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i Tužilaštva Srbije došao u posed knjige „Narod neće“, u kojoj se radi o „političkom profiteru“ Dragan Đilasu.

Pekarski je rekao da je ta knjiga veoma laka za čitanje i razumevanje, ali teška za prihvatanje i kritikovao DJilasa, rekavši da se obogatio dok je bio na vlasti.

Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda koji predvidja uspostavljanje jedinstvenog sistema za prijem obeveštenja o incidentima. Na taj predlog zakona podneto je 12 amandmana.

Preuzeto sa: https://www.b92.net/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here