Home Vesti To što traži opozicija je nemoguće, osim ako ne izbije rat ili...

To što traži opozicija je nemoguće, osim ako ne izbije rat ili nas pogodi neka katastrofa

113
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Beograd — Eventualno odlaganje redovnih parlamentarnih izbora, što traži deo opozicije, pravno nije moguće, piše danas „Blic“, a prenosi Tanjug.


Beograd — Eventualno odlaganje redovnih parlamentarnih izbora, što traži deo opozicije, pravno nije moguće, piše danas „Blic“, a prenosi Tanjug.
Prema Ustavu, ističe se u tekstu beogradskog lista, izbori se mogu odložiti samo u slučaju prirodne katastrofe i rata.

Vladajuća SNS predložila je mere radi poboljšanja izbornih uslova, ali opozicija koja se odlučila za bojkot traži ispunjenje seta mera i rok od šest do devet meseci za implementaciju.
Oni traže i pomeranje izbora za jesen sledeće godine.

Odgovor na pitanje da li je moguće odložiti redovne izbore daje član 101 Ustava Srbije koji kaže: „Izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike, 90 dana pre isteka mandata Narodne skupštine, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana“.

Mandati poslanika potvrđeni su 3. juna 2016. godine čime je konstituisan novi saziv parlamenta što znači da bi izbori morali da budu raspisani do 5. marta 2020, piše „Blic“.

Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45 ni više od 60 dana, te ako bi bili raspisani 5. marta, morali bi da budu održani najranije 19. aprila, a najkasnije 4. maja sledeće godine.

Profesor Pravnog fakulteta Unverziteta u Beogradu Kosta Čavoški kaže za „Blic“ da ne vidi način da se odlože izbori i da mora da se poštuje zakon u pogledu rokova.

„Mogu izbori pre isteka zakonskog roka, a posle isteka zakonskog roka samo u slučaju neke strašne katastrofe ili rata. Inače, ne vidim kako se to može odložiti“, rekao je Čavoški.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže da su rokovi navedeni u Ustavu i da se nikakvim zakonom ni uobičajenim ni posebnim kao što je leks specijalis ne može menjati Ustav niti pomerati rokovi. Pomeranje rokova bi, dodaje, kršilo Ustav.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić takodje kaže da ne vidi kako bi izbori mogli da budu pomereni jer izborni zakoni nalažu da se održe najkasnije 30 dana pre isteka mandata Skupštine.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here