Home Vesti Božović: Bojkot nije cilj opozicije, već demokratsko glasanje

Božović: Bojkot nije cilj opozicije, već demokratsko glasanje

111
0
medija centar
Foto: Medija centar

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn juče su razgovarali sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, ali i samostalnim poslanicima u Narodnoj skupštini.


Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn juče su razgovarali sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, ali i samostalnim poslanicima u Narodnoj skupštini.

Izjava evropskih zvaničnika i poslanika vladajuće većine nije bilo, a predstavnici opozicije su poručili da su izneli svoje primedbe i da nema povratka u parlament pod aktuelnim uslovima.

Prvi su se sa bivšim evroparlamentarcima odvojeno susreli predstavnici poslaničkih grupa Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. SNS je predstavljao Vladimir Orlić, dok su ispred SPS-a na sastanku učestvovali Đorđe Milićević, Neđo Jovanović i Žarko Obradović. Kukan i Flekenštajn potom su se susreli i sa poslanicima vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije.

Poslanica i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, pre susreta sa evropskim parlamentarcima rekla je za Danas da će na sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom predočiti i obrazložiti zahteve opozicije, kao i sve ono što je stručni tim „1 od 5 miliona“ markirao kao problem, uz date preporuke. Ona je poručila da nije dovoljno koncentrisati se samo na poboljšanje rada skupštine.

– Tako ispada da je samo Maja Gojkovic u ovoj zemlji remetilački faktor demokratije. Znamo da je opstrukcija demokratske i civilizovane skupštinske debate samo simptom opšte atmosfere autoritarizma čiji rodonačelnik je bivši Miloševićev ministar informisanja, a sadašnji „najjači čovek Srbije“ – istakla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović istakao je da je medijator između vlasti i opozicije potreban i izrazio nadu da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament. Božović je poručio da bojkot nije cilj opozicije, već demokratski izbori. Božović je dodao da su evropski sagovornici vrlo dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, da je razgovor bio je prijateljski, te da je ohrabrujuće što Evropski parlament želi na neki način da posreduje između vlasti i opozicije, s obzirom da ne postoji poverenje i da se nije mnogo odmaklo u poslednji šest meseci kada je reč o zahtevima sa protesta „1 od 5 miliona“.

– Nema pritiska na opoziciju da se vrati u parlament ili izađe na izbore. Mislim da je u pitanju dobra namera i razumevanje šta je sve potrebno kako bi politički sistem u Srbiji nastavio da funkcioniše – kazao je Božović.

Tatjana Macura, članica Predsedništva Stranke moderne Srbije, uoči jučerašnjeg sastanka u parlamentu, kazala je da bi taj susret trebalo da ojača parlamentarni dijalog u Srbiji. Ona je dodala da će u razgovoru razmotriti pitanja parlamentarnih praksi i procedura, nadzorne uloge skupštine Srbije i pitanja vezana za predstojeće parlamentarne izbore uz podršku EU.

– Sastanak vidimo kao misiju dobre volje Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta u okviru širih projektnih aktivnosti na jačanju parlamentarnog dijaloga i podršci demokratiji u Srbiji – navela je Macura.

Šefica poslaničke grupe Samostalnih poslanika Marinika Tepić izjavila je posle sastanka sa bivšim evropskim parlamentarcima da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „laže međunarodnu zajednicu“.

Prenoseći utiske sa sastanka, Tepić je dodala da je sagovornicima rekla da Vučić „kupuje vreme kako bi dodatno učvrstio svoj diktatorski režim, apsolutno ne idući ka cilju i to ne samo kada je reč o Kosovu već i o svakodnevnom životu građana“. Ona je istakla da su Kukan i Flekenštajn kratko rekli da su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Tepić je dodala da i oni smatraju da treba da se razgovara u parlamentu i da je bojkot iznuđeno rešenje, odnosno da opozicija želi izbore ali ne pod ovakvim uslovima.

Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika rekao je da „neizlaskom na neslobodne izbore, deo opozicije brani demokratske institucije, a pre svega onu najvažniju – slobodne i fer izbore“.

Jovanović je dodao da je zamolio evropske zvaničnike da imaju razumevanja za one koji se odluče za bojkot, jer rok za ispunjenje uslova za fer izbore ističe u septembru, a ne uočavaju se neke pozitivne promene.

U zakazanom terminu nisu se pojavili predstavnici Srpske radikalne stranke. Ta partija je u saopštenju poručila da su jučerašnji razgovori ponižavajući za Narodnu skupštinu, pre svega zbog činjenice što je SRS uvek bila protiv stranog mešanja u rešavanje unutrašnjih problema.

Podsetimo, bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn već su vodili pregovore između vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji, kao i u trenutku kada je u Albaniji nastupila velika politička kriza, uoči izbora i pre najavljenih izmena ustava.

DSS bez poziva jer nema poslaničku grupu

Dejan Šulkić, poslanik Demokratske stranke Srbije, rekao je za Danas da njegova stranka nije dobila poziv za razgovor sa evropskim parlamentarcima. „Poziv nije stigao na stranku i verujem da su se iz EU odlučili da na razgovor pozovu samo poslaničke grupe, a mi nemamo poslaničku grupu. Nije red da pričam o tome šta bismo uradili da smo poziv dobili“, naveo je Šulkić.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here