Home Vesti Kuburović: Izmene Ustava nakon izbora

Kuburović: Izmene Ustava nakon izbora

126
0
foto n1
Foto: N1

Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je danas u intervjuu za list „Kurir“ da misli da će naredni saziv Skupštine Srbije biti u prilici da završi započetu proces izmena Ustava Srbije.


Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je danas u intervjuu za list „Kurir“ da misli da će naredni saziv Skupštine Srbije biti u prilici da završi započetu proces izmena Ustava Srbije.
„Prvi put se nalazimo u situaciji da menjamo Ustav, a ne da donosimo novi, što je daleko duži i komplikovaniji proces. S obzirom na to da su na proleće i redovni izbori parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka“, rekla je Kuburović za „Kurir“.

Ona je navela da su rad na izmenama počeo u junu kada je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije usvojio Predlog za izmenu Ustava, koji je Vlada uputila, kao i da dvotrećinska većina poslanika treba da se izjasni o tome da želi izmene. Nakon toga Skupština bi trebala da sprovede javne konsultacije i da Odbor za ustavna pitanja sačini konačan tekst izmena o kome će se ponovo morati da se izjasne poslanici.

„Ukoliko poslanici usvoje tekst izmena, ponovo sa dvotrećinskom većinom, tek se onda o tome izjašnjavaju građani na referendumu“, rekla je Kuburović.

Ona je navela da je cilj izmena Ustava „jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva kroz postupak izbora nosilaca pravosudnih funkcije, iz kojeg će biti isključene Skupština i Vlada“.

Govoreći o nedavnim izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbedjenju, Kuburović je rekla da se tim izmenama pojačava socijalno-društveni aspekt zakona i uvode novine, kojima se, kako je ocenila, drastično olakšava položaj dužnika.

„Ministarstvo je posebno uzelo u obzir gradjane koji imaju dugovanja, a lošijeg su materijalnog stanja i predvidelo da se za komunalne dugove ne može prodati nekretnina zarad iznos duga nižeg od 5.000 evra“, kazala je Kuburović i dodala da nije zbog tog zakona u sukobu sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Ona je navela da se njeno ministarstvo proteklih godina pokazalo „najvećim kritičarem izvršitelja tamo gde je to opravdano“.

Kuburović je kazala da nije „mali broj slučajeva razrešenja, novčanih i disciplinskih kazni koje je ministarstvo izreklo javnim izvršiteljima“.

„Kada je u pitanju dijalog s predstavnicima opozicije, drago mi je što je on otpočeo, ali u delu opozicije ne vidim iskrenu želju da se njime nešto postigne“, rekla je Kuburović o okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na kritike bivše predsednice Vrhovnog kasacionog suda Vide Petrović Škero da je „Srbiji potrebno 20 godina da dođe do nezavisnog pravosuđa“ i da su pretrhodne reforme bile loše, Kuburović je rekla da je to kazala „osoba koja je lično sprovodila propale reforme i s najvišeg sudijskog položaja“.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here