Home Kosovo „Spremni za dijalog, ali samo kao dve nezavisne države“

„Spremni za dijalog, ali samo kao dve nezavisne države“

158
0
7412423695cc43cf195cd2102422718_v4_big
Ilustracija: Depositphotos/borkus

Priština — Bedžet Pacoli kaže da je zvanična Priština „spremna, kao i uvek za pregovore sa Srbijom, ali samo kao dve nezavisne države“, prenosi Klan Kosova.


Priština — Bedžet Pacoli kaže da je zvanična Priština „spremna, kao i uvek za pregovore sa Srbijom, ali samo kao dve nezavisne države“, prenosi Klan Kosova.
Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je, komentarišući saopštenja zemalja Kvinte, rekao da je spoljna politika Kosova uvek bila koordinisana i u skladu sa stavom strateških partnera, SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, i to od početka devedesetih godina.

„Naša državnost se zasniva na zapadnoj orijentaciji i pozdravljamo posvećenost svih zemalja Kvinte da normalizuju odnose između Kosova i Srbije“, naveo je Pacoli.
On je naglasio da je Kosovo uvek bilo posvećeno nastavku dijaloga.

„Bili smo spremni da nastavimo razgovore, ali Srbija je svoju stolicu ostavila praznom i neprestano izazivala incidente i agresiju na Kosovo“, napisao je na Fejsbuku Bedžet Pacoli, posle zahteva država Kvinte za ponovno pokretanje dijaloga i ukidanje poreza na srpske proizvode.

Pacoli je rekao i da današnja izjava Marka Ðurića još jednom dokazuje nespremnost Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom.

Kako je naveo, Kosovo dve godine vodi nezapamćenu diplomatsku bitku sa Beogradom, dok je istovremeno, kaže, „prljava srpska diplomatija imala za cilj podrivanje državnosti Kosova u međunarodnom okruženju“.

Pacoli tvrdi i da su takse koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije, „suvereni instrument Kosova kao reakcija na agresiju koju je izazvao Beograd, a da Srbija i dalje ne pokazuje volju da to prekine“.

Spremni smo kao i uvek za dijalog, ali uslovi su jasni, kazao je Pacoli, ocenivši da je reč o odnosima „dve nezavisne i suverene države“, čiji cilj je „obostrano priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here