Home Gradski izbori Istovremeno referendum, zbor građana i narodna inicijativa

Istovremeno referendum, zbor građana i narodna inicijativa

157
0
mostbg-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Za razliku od do sada organizovanih referenduma na koje se izlazilo na određenim biračkim mestima kao i prilikom održavanja izbora, najavljeni referendum u beogradskoj opštini Stari grad biće organizovan tako što će se žitelji te opštine izjašnjavati tamo gde žive i taj proces će trajati od 28. maja do 16. juna.


Za razliku od do sada organizovanih referenduma na koje se izlazilo na određenim biračkim mestima kao i prilikom održavanja izbora, najavljeni referendum u beogradskoj opštini Stari grad biće organizovan tako što će se žitelji te opštine izjašnjavati tamo gde žive i taj proces će trajati od 28. maja do 16. juna.
Marko Bastać, predsednik te opštine, za Danas kaže da pravo glasa ima oko 10. 560 ljudi, a na pitanje gde će građani glasati, on kaže da će se izjašnjavati u svojim zgradama i da će svi stanovi na teritoriji opštine biti obiđeni.

Na pitanje hoće li biti posmatrača, odnosno ko će nadgledati taj proces, Bastać kaže da će to biti „lica akreditovana za sprovođenje referenduma“, a da su posmatrači uvek dobrodošli. Upitan, kako će se čuvati listići na kojima su se žitelji opštine izjasnili, on kaže da će za listiće biti zadužena komisija sastavljena od stručnih lica iz opštine i prijavljenih građana.

Razjašnjavajući šta će se zapravo dešavati tokom narednog perioda, Bastać kaže da su referendum, zbor građana i narodna inicijativa forme participativne demokratije koje stvaraju uslove da građani uzmu učešće u procesu donošenja odluka bitnih za njihov život.

– Razlike su tehničke prirode. Mi ćemo kombinovati sve te oblike da bi uspeli da u uslovima medijske blokade i konstantnog osporavanja prava građana da budu pitani o ovakvim projektima od strane SNS, da obezbedimo potreban nivo informisanosti ljudi o razlikama koje se javljaju između onoga što piše u projektima, rešenjima i izjavama gradskog urbaniste i večitog zamenika Vesića, koji praktično obmanjuju građane – navodi Bastać.

Rezultate izjašnjavanja će, kako dodaje, objaviti Gradska opština Stari grad 16. juna i proslediti ih nadležnim organima grada Beograda.

Upitan koje pravne posledice proizilaze iz tog izjašnjavanja, on odgovara da su organi grada dužni da u za to predviđenom roku razmotre mišljenje građana, donesu odgovarajuće odluke te da o njima informišu javnost. A na pitanje da li je većinski stav Starograđana na bilo koji način obavezujući za izvođače radova u centru grada i za one koji su angažovali te izvođače, predsednik opštine Stari grad navodi „da bilo kakvo izjašnjavanje građana danas u Srbiji nije obavezujuće ni za koji nivo vlasti pa ni za izvođače koje večiti zamenik angažuje na sumnjiv i netransparentan način poznat kao Štraheov model“.

– To moramo da menjamo da bi vratili poverenje građana u institucije i njihove političke predstavnike. Baš kao što moramo da sprovedemo i proces lustracije za sve one koji ignorišu interes građana a stručnu javnost, od Dragoljuba Bakića do Matije Bećkovića, brutalno napadaju i omalovažavaju – zaključuje Bastać.

Tri teme za izjašnjavanje

Građani će se izjasniti o proširenju pešačke zone na delu teritorije GO Stari grad, a koje podrazumeva: ukidanje dosadašnjih direktnih linija javnog prevoza u zoni oko Trga republike i ulica Vase Čarapića i Studentski trg i ukidanje kolovoza za javni saobraćaj i parking mesta u zoni oko Obilićevog i Topličinog venca, zatim o uvođenju trolejbuskog saobraćaja koji bi se odvijao u zoni oko Gundulićevog venca i ulica Venizelosova i Žorža Klemansoa i izgradnji žičare na Kalemegdanu.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here