Home Kosovo U Prištini bez jedinstvenog stava po pitanju takse

U Prištini bez jedinstvenog stava po pitanju takse

113
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Dijametralno suprotni stavovi zvaničnika u Prištini potvrda su toga da nema jedinstva po pitanju uvedenih sto odsto uvećanih taksa na robu iz Srbije i BiH.


Dijametralno suprotni stavovi zvaničnika u Prištini potvrda su toga da nema jedinstva po pitanju uvedenih sto odsto uvećanih taksa na robu iz Srbije i BiH.
Najpre je Enver Hodžaj izjavio da je ta mera postigla željeni efekat i da bi je trebalo privremeno obustaviti, dok njegov kolega iz vlade Fatmir Ljimaj danas kaže da ta mera neće biti ukinuta dok Beograd ne ispuni određene uslove.

Kako prenose prištinski mediji, Ljimaj, koji je kopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, kaže da ima „hiljadu razloga“ koji su uzrokovali nametanje takse, što je, tvrdi, svima jasno, kao i da one neće biti ukinute sve dok Beograd ne ispuni određene uslove.
Hodžaj misli drugačije i ukazuje na činjenicu da opstanak te mere na snazi ugrožava odnose Prištine sa Amerikom, šteti odnosima sa EU i blokira nastavak dijaloga. Zato misli da bi nametnute stopostotno uvećane takse trebalo suspendovati na 120 dana tokom kojih bi se postigao konačni sporazum, a ako do toga ne dođe, onda takse mogu biti vraćene.

Stopostotno uvećane takse za srpsku i robu iz BiH uvedene su 21. novembra prošle godine iz revolta prištinskih institucija zbog još jednog u nizu neuspešnih pokušaja da Priština uđe u članstvo Interpola, na Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije u Dubaiju.

Beograd je na uvođenje te mere reagovao tako što je nastavak dijaloga uslovio njihovim ukidanjem. Nakon toga, premijer prištinskih privremenih institucija Ramuš Haradinaj je ukidanje takse uslovio srpskim piznavanjem jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here