Home Vesti „Paralelno zasedanje“ u Skupštini – veći deo opozicije u holu o dnevnom...

„Paralelno zasedanje“ u Skupštini – veći deo opozicije u holu o dnevnom redu

94
0
savez

Dan u republičkom parlamentu bio je dinamičan – poslanici su tokom celog dana zasedali paralelno, veći deo opozicionara o temama sa dnevnog reda govorio je isključivo u holu.


Dan u republičkom parlamentu bio je dinamičan – poslanici su tokom celog dana zasedali paralelno, veći deo opozicionara o temama sa dnevnog reda govorio je isključivo u holu.
„U Srbiji postoje dva parlamenta. Jedan uzurpatorski, nasilnički, koji upravo započinje ovu vanrednu sednicu i drugi demokratski, slobodni“, rekao je poslanik Dveri Boško Obradović.

Dan u Skupštini Srbije započeo je na dva fronta. Poslanici stranaka koje su pristupile „Savezu za Srbiju“ ili su potpisnice Sporazuma sa narodom – proglasile su u skupštinskom holu „paralelni otvoreni parlament“.

Da bojkotuju sednicu odlučili su, kažu, jer ne žele da učestvuju u „fasadnoj demokratiji“ i jer ih na to obavezuje dogovor sa građanima, čiji su potpisnici.

„Mi ne bojkotujemo zato što smo se naljutili jer nas omalovažavaju, jer je ovde opozicija ukinuta. Mi imamo obavezu, obavezu prema stotinama hiljada ljudi koji demonstriraju u Srbiji po zimi, koji traže sistem, normalnu Srbiju. Spram njih imamo obavezu – obavezu bojkota“, kaže Sanda Rašković Ivić, Narodna stranka.
„U Srbiji je danas kolaps sistema, ne funkcioniše ni jedna institucija, nema nikakvog sistema, sve državne institucije, uključujući i ovaj narodni dom su otete od strane jedne grupe ljudi“, dodaje Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba SDS-Narodna stranka.

Za to vreme, klupe poslanika vladajuće većine bile su pune. Poslanici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, ali i Srpske radikalne stranke – koja je faktički opozicija, radili su „punom parom“ po dnevnom redu od četrdesetak tačaka. Za dešavanja van plenuma – nisu imali mnogo razumevanja. Šef poslaničke grupe naprednjaka, Aleksandar Martinović, izjavio je da deo opozicije bojkotuje posao, ali ne i – kako je rekao – platu i privilegije.

„Plata se ne odriču, paušala se ne odriču, oni samo neće da rade i vidi se da se taj Đilasov pelcer kod njih dobro primio, to ih je on naučio da uzimaju pare, a da ne rade“, kaže šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Da vladajuća većina ovoga puta nije podnela ni jedan amandman na zakone, iako je to bila njihova ustaljena praksa, kaže lider Nove stranke Zoran Živković. Istovremeno, socijalisti raspravu u sali bez opozicije opisuju kao „pristojnu“.

„Imamo situaciju posle skoro godinu dana da poslanici vladajuće većine nisu podneli seriju idiotskih amandmana na Zakone, koje njihova vlast na nervnoj bazi je dala kao predlog zakona. Tako da je to još jedna dobra stvar jer će biti ostvarena velika ušteda, ne samo što to košta, nego je to dobro i za zaštitu životne sredine, jer kao što znamo papir se pravi od stabala“, kaže Zoran Živković iz Nove stranke.

„Građani Srbije imaju priliku da vide posvećene poslanike, poslanike koji žele da svojim stručnim komentarima, diskusijama i kritikama, oprečnim stavovima da iznesu sve ono što je bitno na važne teme. Sve van Skupštine, odnosno van sale je odraz populizma i hipokrizije, demagogije“, rekao je Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da poslanici iz te stranke učestvuju u bojkotu, dok poslanici LDP-a danas nisu bili u skupštinskim klupama, ali se o bojkotu nisu još uvek oglasili.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here