Home Parlamentarni izbori Tadić: Opozicija ne treba da prihvati izbore

Tadić: Opozicija ne treba da prihvati izbore

159
0
tadic-srbijaizbori2
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti.


Beograd — Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da je veća verovatnoća da će biti prevremenih izbora nego da ih neće biti.
On je međutim naveo da opozicija ne treba da ih prihvati pod okolnostima u kojima predsednik države Aleksandar Vučić drži punu kontrolu nad izbornim procesima i medijima.

„Ključni cilj protesta mora da bude stvaranje uslova za poštene izbore. To je najvažnije pitanje ovog trenutka koje objedinjuje čitavu opoziciju. To je pitanje opstanka demokratije i politike u Srbiji i uopšte mogućnosti da se ovaj kriminalni sistem promeni“, kazao je Tadić za nedeljnik NiN.

Prema njegovim rečima, realnije je da opozicija bojkotuje izbore nego da vlast ispuni uslove za poštene izbore.

„Odbijanjem uspostavljanja normalnih izbornih uslova od strane vlasti ide se u neparlamentarnu borbu. Tako je bilo i ’90ih godina. Deo međunarodne zajednice je zainteresovaniji da im Vučić ispostavi priznanje nezavisnosti Kosova, nego za očuvanje demokratije u Srbiji. To je besramna uloga nekih evropskih političara. Ali i pored toga, međunarodna zajednica ne bi mogla da prećuti bojkot izbora“, kazao je Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije. Govoreći o protestima „Stop krvavim košuljama“, Tadić je kazao da svaki protest ima smisla ako je osmišljen u skladu sa prethodno jasno definisanim političkim zahtevima i ciljevima .

„Ne možemo da se ponašamo kao kišne gliste koje samo refleksno reaguju na spoljni nadržaja i zato nije dovoljno da kao pretpolitika društva danas samo reagujemo na pokušaj ubistva Borka Stefanovića, već ovi protesti pored zahteva za smenu Vučićeve vlasti moraju da promovišu i više ciljeve i konkretne politike razvoja i promena, baš kao što se dešava ovih dana u Francuskoj“, kazao je Tadić.

Tadić je kazao da je je tražio televizijski duel sa Vučićem da bi stavio tačku na Vučićeve „patološke laži o rezultatima“ njegove vlasti, koje su srž njegovog svakog javnog obraćanja i temelj njegovog upravljanja Srbijom.

Taj duel je, po Tadićevim rečima, potreban da bi demistifikovao njegovu vladavinu lažima i da bi pokuša da probudi građane Srbije iz „gebelsovske hipnoze kojoj su godinama izloženi“.

„Tim lažima šest godina prebacuje odgovornost za sopstvene greške i kriminal na bivšu vlast. Ne sme da se odazove zato što je patološki lažov“, kazao je Tadić i dodao da je dok je bio predsednik izlazio na duela sa svakim ko je od njega to tražio.

Poručujući da svima želi srećniju Novu godinu od prethodne, Tadić je kazao da je „atmosfera u srpskom društvu najbolesnija u poslednjih nekoliko decenija“.

„Vučić je čovek koji vrlo dobro poznaje političku vrednost novca. Danas je formirana nova finansijsko-političa oligarhija koja upravlja Srbijom i to će biti najveći problem za svakog ko dođe na vlast“, kazao je Tadić.

Tadić je kazao da je šest godina propuštanja šansi bilo dovoljno.

„Hajde sad konačno da stanemo i da smenimo ovo zlo“, rekao je predsednik SDS.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here