Home Kosovo „Jedino SAD može da utiče na Prištinu da naprave ustupke“

„Jedino SAD može da utiče na Prištinu da naprave ustupke“

118
0
nn3-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić ocenio je da Trampova pisma ukazuju da se SAD ukjučuje u dijalog i da je pozicija Srbije sada bolja.


Beograd — Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić ocenio je da Trampova pisma ukazuju da se SAD ukjučuje u dijalog i da je pozicija Srbije sada bolja.
Vesić je rekao da EU više nije jedini format u okviru kojeg se razgovara i da se sada sve vraća pod okrilje svetske organizacije.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio je dobar posao i u prethodne dve godine uložio ogroman napor da se u UN ponovo otvori pitanje trajnog rešenja za KiM, dok je do pre dve godine jedino pitanje međunarodne zajednice bilo da li će Srbija da prizna nezavisnost Kosova“, rekao je Vesić gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

On je primetio da su sada svi uvereni da treba uvažiti legitimne interese Srbije – političke, ekonomske, kulturne i istorijske.

“Da su sponozori kosovske nezavisnosti mogli da završe taj proces, već bi ga završili, ne bi bilo potrebe za Trampovim pismom i za dodatnim pregovorima. Nismo blizu rešenja, ali je činjenica da se okvir menja i da su pozicije Srbije bolje, čak i predsednik SAD kaže da treba uvažiti interese Srbije“, naglasio je Vesić.

On je podsetio da se dijalog između Beograda i Prištine prvobitno vodio u UN i rekao da je bivši predsednik Boris Tadić “iz samo njemu poznatih razloga“ odlučio da prebaci pregovore iz UN u EU.

On kaže da su Albanci sada nervozni i da su uveli takse i formirali vojsku uvereni da će tako pojačati svoju poziciju u pregovorima.

“Zato je važno da se u dijalog uključe i SAD, jer je činjenica da Priština ne priznaje nijedan drugi autoritet. Jedino SAD mogu da ih nateraju da naprave određene ustupke“, zaključio je Vesić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here