Home Vesti EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

EU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

160
0
eu-si
Foto: Thinkstock

EU je izrazila „duboko žaljenje“ zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka.


EU je izrazila „duboko žaljenje“ zbog odluke Vlade Kosova o povećanju carina od sto odsto na uvoz iz Srbije i BiH, kao i nametanje necarinskih prepreka.
EU je ponovo „snažno“ tražila da se te mere odmah povuku.

To se navodi u saopštenju posle zasedanja Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo u Briselu, posle kojeg je zbog grubog odbijanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prihvati taj zahtev EU otkazana konferencija za novinare, koju su čelnici EU Federika Mogerini i Johanes Han trebalo da održe s Haradinajem.

Evropska unija je takođe predočila da „svi već postignuti sporazumi u dijalogu (Beograd-Priština) moraju neodložno biti sprovedeni, a posebno 2015. godine sklopljeni sporazum o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom“.

U saopštenju EU se podvlači da „uvođenje ovakvih taksi šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovog stanovništva, smanjuje trgovinu i privlačnost Kosova kao mesta za ulaganja i poslove“.

EU „takođe naglašava važnost nastavka i efikasnog sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU-Kosovo), kao i ugovornih obaveza na polju trgovine i carina“.

„Svako sprečavanje trgovine mora da se reši u sklopu nadležnih tela i mehanizama, uz predusretljivo učešće svih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“, stavila je do znanja EU.

Dodaje se da EU „naglašava važnost stalnog angažovanja Kosova u Dijalogu Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, tako da se ubrza i osnaži rad u dobroj veri na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here