Home U fokusu Izveštaj: Prelomna godina za Srbiju

Izveštaj: Prelomna godina za Srbiju

142
0
getty images
Foto: Getty images

Ova godina je prelomna za evrointegraciju Srbije i u toku je revizija akcionih planova za poglavlja 23 i 24 za koja se očekuje da budu završena do kraja godine.


Ova godina je prelomna za evrointegraciju Srbije i u toku je revizija akcionih planova za poglavlja 23 i 24 za koja se očekuje da budu završena do kraja godine.
To je istaknuto na predstavljanju izveštaja o vladavini prava u Srbiji koji je sačinila Koalicija „PrEUgovor“, sastavljana od nekoliko nevladinih organizacija.

Poslednji izveštaj Evropske komisije o vladavini prava izašao je u aprilu, a novi se očekuje 6. ili 7. novembra.

Srbija trenutno revidira akcione planova i prilagođava ih raznim merilima koja su predstavljena kada je Srbija otvorila dva poglavlja, a kako se navodi u izveštaju, Srbija sa reformama stagnira ili nazaduje, a stagnacija se opravdava procesom pridruživanja Evropskoj uniji.

Dodaje se da su pojedini novi zakoni lošije urađeni od postojećih i kao primer navode se nacrt ustavnih amandmana, nacrti zakona o informacijama od javnog značaja, besplatnoj pravnoj pomoći, sprečavanju korupcije, rodnoj ravnopravnosti, ali i proces uspostavljanja SOS telefona za žene žrtve nasilja.

Pohvaljene su izmene Zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, za koje se kaže da imaju „koristan potencijal“ i da ostaje da se vidi kako će se primenjivati u praksi.

Koaliciju „PrEUgovor“ čine organizacije Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za primenjene evropske studije, Centar za istraživačko novinarstvo, Grupa 484 i Transparentnost Srbija.

Izveštaj EK o napretku Srbije u oblasti vladavine prava biće početkom novembra predstavljen zemljama članicama EU i u velikoj meri će uticati na odluku o broju poglava koje će Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji u decembru, saznaje Tanjug u Briselu.

Evropska komisija trenutno sastavlja izveštaj o napretku Srbije u oblastima vladavine prava i osnovnih prva koja su obuhvaćena poglavljima 23 i 24.

U pitanju je tzv “non pejper”, nezvanični dokument, koji se predstavlja zemljama članicama EU u cilju procene napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Evropski diplomatski izvori za Tanjug kažu da je Srbija dosta uradila na reformi vladavine prava, ali i da uveliko kasni sa sprovođenjem Akcionog plana u toj oblasti.

“Namera je da se izveštaj predstavi zemljama članicama u novembru. Kada se diskusija među zemljama članicama završi, komesar (Johanes) Han će izveštaj predati srpskim vlastima. Praksa je da on bude javno predstavljen na sajtu srpskog Ministarstva za evropske integracije“, kažu za Tanjug izvori u EU.

Iako Austrija, kao predsedavajuća članica EU, očekuje da Srbija u decembru otvori “najmanje tri poglavlja”, u Savetu napominju da odluka o tačnom broju poglavlja još nije doneta i da će u velikoj meri zavisiti od političke procene koje će zemlje članice doneti na osnovu izveštaj o napretku Srbije.

Kada je oblast vladavine prava u pitanju, u evropskim diplomatskim izvorima se naglašava da je Srbija napravila dobar napredak, pri čemu se navodi progres u radi na ustavnim reformama i medijskoj strategiji koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja godine, kao i usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i zaštiti ličnih podataka.

„Ono što u očima zemlja članica može predstavljati problem, a tako je bilo i sa prošlim izvešatajem, jeste kašnjenje od skoro godinu i po dana u sprovođenju Akcionog plana u ovoj oblasti“, objašnjavaju izvori Tanjuga u Briselu.

U EU podsećaju da je osnovnim pregovaračkim okvirom EU i Srbije predviđeno da dinamika procesa pristupanja, uključujući i otvranje novih poglavlja, zavisi i od napretka koji je Srbija ostvarila u ključnim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i poglavlju 35 koje pokriva normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Evropska komisija dva puta godišnje izveštava zemlje članice o napretku Srbije u oblasti vldavine prava.

Prvi put u aprilu kroz zvanični godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja, a drugi put u novembru u formi tzv “non pejpera”, odnosno neformalnog izvešataja namenjenog razgovorima unutar EU institucija.

Očekuje se da će zemlje članice pre odluke o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tražiti i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here