Home Vesti Nova stranka pozvala sve iz opozicije na razgovore

Nova stranka pozvala sve iz opozicije na razgovore

127
0
nova stranka
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Lider Nove stranke Zoran Živković predstavio je danas 15 tačaka budućeg delovanja i pozvao na razgovore o saradnji sve opozicione stranke i pokrete.


Beograd — Lider Nove stranke Zoran Živković predstavio je danas 15 tačaka budućeg delovanja i pozvao na razgovore o saradnji sve opozicione stranke i pokrete.
Živković je na razgovor pozvao sve one koji ne sarađuju i neće sarađivati sa predsednikom Srspke napredne stranke Aleksandrom Vučićem, osim pokreta Dveri kome je zamerio što je proruski orijentisan.

Živković je objasnio da je Predsedništvo te stranke usvojilo 15 tačaka, jer su mnoge pozitivne promene koje su nastale posle 5. oktobra 2000. godine danas poništene.

Tačke delovanja Nove stranke obuhvataju slobodne, zakonite, demokratske izbore, vraćanje Narodnoj skupštini funkcije nadzornog organa, jasnu opredeljenost Srbije ka Evropskoj uniji i transparentnost sistema izbora u pravosudju.

Taj program delovanja poklapa se sa 30 tačaka koje je predstavio opozicioni Savez za Srbiju, osim po pitanju rešenja kosovskog problema, jer je Savez naznačio kako neće prihvatiti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Živković je objasnio da niko iz Saveza za Srbiju nije Novu stranku zvao na razgovore, a da je razlika po pitanju Kosova u tome što je Nova stranka napisala šta je njen program, a Savez „šta ne želi“.

„Kada pišete predlog bilo kome, a posebno političku platformu, onda pišete šta vi nudite i kako mislite da to obavite, a ne šta nećete. Ja ne vidim problem da razgovaramo sa svima iz Saveza za Srbiju“, rekao je Živnović.

On je dodao da Dveri ne mogu učestvovati u razgovorima sa Novom strankom o koaliciji jer su proruski orijentisani.

„Nisam obavešten da je formalno formirana bilo koja koalicija ili bilo kakva druga politička organizacija. Čujem najave da se prave neka okupljanja i ovo je naš predlog dokumenta koji bi trebalo da bude razmatran od svih onih koji žele dobro Srbiji“, rekao je Živković novinarima.

Kako je objasnio, njegova stranka zalaže se za to da pregovore s Prištinom vode „ozbiljni i časni ljudi“, a da cilj pregovora mora biti „miran, bezbedan i perspektivan život Srba i svih drugih na Kosovu i Metohiji“, uz učešće međunarodne zajednice.

Kako se navodi u programu, „rešenje problema Kosova i Metohije nemoguće je postići tako što će Aleksandar Vučić, lažno i licemerno, zloupotrebiti ideje i retoriku Zorana Đinđića. Rešenje je još manje realno ako deo opozicije, suštinski i dosledno preuzme retoriku Aleksandra Vučića iz devedesetih“.

Živković je dodao da bi opozicija razgovore o mogućoj saradnji trebalo da obavi bez učešća javnosti.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here