Home Vesti Obećanje Aleksandra Vučića trajalo samo jedno leto

Obećanje Aleksandra Vučića trajalo samo jedno leto

132
0
Obećanje Aleksandra Vučića trajalo samo jedno leto
Foto: Darko Ćirkov

Kada je pre četiri godine Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, pokrenuo inicijativu da se politički funkcioneri odreknu duplih funkcija…


Kada je pre četiri godine Aleksandar Vučić, tada premijer Srbije, pokrenuo inicijativu da se politički funkcioneri odreknu duplih funkcija…
… Glavni odbor Srpske napredne stranke odmah je zapretio svojim funkcionerima da ako se ne odreknu duplih funkcija i ne skinu „sa grbače narodu“, biće isključeni iz stranke. Tada je i četvoro naprednjaka – Vladimir Đukanović, Zoran Babić, Jana LJubičić i Dejan Đurđević požurilo sa ostavkama, kako bi dali drugima primer. No, kompletna i gromoglasno najavljivana akcija odricanja od duplih funkcija završena je sa te četiri ostavke, tako da danas gotovo i da nema funkcionera SNS koji imaju samo jednu funkciju.

Iako je poslanik SNS Vladimir Đukanović među prvima podneo ostavku na funkciju predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije pre četiri godine, objašnjavajući da je to deo „njegove moralne obaveze, bez obzira što je u Lutriji ostvario izuzetne rezultate“, nedavno je od Administrativnog odbora Skupštine Srbije zatražio saglasnost za obavljanje nove funkcije. U pitanju je funkcija – član Nadzornog odbora u preduzeću Junet internešenel, a na predlog Telekoma Srbije. I, naravno, saglasnost je dobio, kao i svi ostali poslanici vlasti koji su to tražili.

Za protekle dve godine, koliko traje aktuelni saziv srpskog parlamenta, na dnevni red Administrativnog odbora stiglo je oko 50 zahteva i svi su redom odobreni. Tako je naprednjak, poslanik Aleksandar Marković tražio odobrenje za obavljanje funkcije predstavnika Srbije kao akcionara u novinarsko izdavačkom preduzeću „Borba ad“ Beograd. Markoviću je to treća funkcija, jer je već izvesno vreme i član upravnog odbora SRC „Tašmajdan“, gde, kako piše na sajtu Otvorenog parlamenta, mesečno inkasira 18.000 dinara, uz naravno poslaničku platu.

„Čudi me imenovanje kolege Markovića u novinarskom izdavačkom preduzeću. Nije to protivzakonito, ali treba da razmislimo da li odbor treba po automatizmu da daje odobrenje, jer se sve svelo na formalnost i svakodnevno kršenje zakona. Zakon kaže da samo izuzetno funkcioner može da obavlja dve funkcije. Kod nas je to pravilo i nije bilo sednice odbora na kojoj nije dato pozitivno mišljenje. Zamislite situaciju u kojoj poslanica SNS Aleksandra Tomić traži saglasnost za obavljanje druge funkcije jer zaboga ima saznanja da će biti imenovana na drugu funkciju“, objašnjava poslanica DS Aleksandra Jerkov i dodaje da su neki poslanici vlasti čak tražili odobrenje i da budu televizijski voditelji. U pitanju je Ivan Bauer, poslanik SDPS, koji, kako tvrde sagovornici Danasa, već obavlja dve funkcije – kao član Saveta Akcionarskog fonda Beograd i predsednik Odbora direktora PD „Omoljica“ Pančevo. Saglasnost za obavljanje druge funkcije tražili su i naprednjaci Dragana Kostić, Žarko Mićin, Dušica Stojković, a odobrenje je prošle godine dobila i predsednica parlamenta Maja Gojković.

„Gojkovićeva je u znak zahvalnosti izvršne vlasti za unižavanje autoriteta Narodne skupštine u javnosti, prošle godine dobila dozvolu da, pored predsednice parlamenta, bude i predsednica Upravnog odbora Agencije za jonizujuće zračenje i nuklearnu sigurnost Srbije. Na toj poziciji sleduje joj apanaža od oko 45.000 dinara, pored plate koju prima u Narodnoj skupštini“ , kaže Branka Stamenković za Danas i dodaje da su sve do juna 2016. zahtevi za duple funkcije odobravani po automatizmu, bez ikakve rasprave, ali da je DJB po ulasku u Skupštinu prvi pokrenuo raspravu o pogubnosti takve prakse koja je, umesto da bude izuzetak, postala pravilo.

Stamenkovićeva, inače poslanica DJB, kaže da je za protekle dve godine na dnevni red stiglo oko 50 zahteva, i svi su redom odobreni.

„Te zahteve po pravilu podnose funkcioneri vladajuće koalicije, a te dodatne funkcije (koje su ponekad čak treća, pa i četvrta za istog funkcionera) predstavljaju svojevrsnu novčanu nagradu za njihov podanički stav prema Vladi Srbije, kaže ova poslanica DJB, a Marija Janjušević, poslanica Dveri, navodi da je Vučićevo obećanje da nema duplih funkcija još jedna u nizu njegovih beskrupuloznih laži, jednako smešna kao i izjava da je Gašić godinu i po dana izdržao bez funkcije. Ona napominje i da je posebno žalosno što se naprednjaci duplim funkcijama ne nagrađuju zbog znanja, već isključivo zbog partijske poslušnosti i podseća na slučaj poslanice SNS Vesne Rakonjac, koja je za amandman na osnovu koga su smanjene penzije nagrađena funkcijom državnog sekretara u Ministarstvu za rad. Tatjana Macura, poslanica poslaničke grupe Slobodni poslanici, smatra da su duple funkcije naprednjacima kompenzacija za sve ono što oni moraju da rade u parlamentu – „da glasaju na zvonce, da čitaju govore koje nisu napisali i podnose besmislene amandmane“.

„Ova vlast pravi mnogo grešaka, a oni koji u tome saučestvuju traže način da svoje delovanje naplate. Nekad su te funkcije plaćene, a nekad je to pitanje prestiža“, ističe Macura, a Radoslav Milojičić, poslanik DS, kratko za Danas kaže da je sve što rade naprednjaci na štetu građana, a na korist bankovnih računa njihovih funkcionera.

Novi Zakon u fioci

„Duple funkcije su i u suprotnosti sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja ih jasno zabranjuje, osim u izuzetnim slučajevima. Nažalost, vladajuća koalicija se ne obazire na duh u kome je taj zakon pisan, te ove izuzetke tretira kao pravilo. Zbog toga je u Predlogu novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije bilo kakva dupla funkcija izričito zabranjena. Kada ga usvojimo, nikakvi izuzeci neće biti dozvoljeni, jer se u praksi pokazalo da se oni zloupotrebljavaju kao „rupa u zakonu“. Problem je, pak, u tome što je taj novi predlog zakona i dalje u fioci Ministarstva pravde, iako je na javnoj raspravi bio još 2016″, navodi Branka Stamenković.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here