Home Kosovo Jeremić: Cilj – sprečiti Kosovo u UN; Đurić: On ne mari…

Jeremić: Cilj – sprečiti Kosovo u UN; Đurić: On ne mari…

154
0
Jeremić: Cilj – sprečiti Kosovo u UN; Đurić: On ne mari...
Foto: Getty images

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju.


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tvrdi da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju.
On je istakao i da ključna tačka politike o Kosovu tog Saveza biće, kako je rekao, protivljenje potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u UN.

Jeremić je na osnivačkoj skupštini odbora njegove stranke na opštini Palilula rekao da se na pitanju Kosova i Metohije mora povući crvena linija, jer je, kaže, vlast počela da priprema javnost za pristanak na članstvo Kosova u UN.

Uveren je da niko u svetu ne pritiska Srbiju da sada potpiše sporazum o Kosovu, dok članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće još dugi niz godina.

Jeremić optužuje predsednika Srbije da na pitanju Kosova želi da obezbedi vlast još četiri godine, a pripisuje mu i nameru da, posle Kosova, pređe na „demontiranje Republike Srpske“.

Narodna stranka je, prema saopštenju, definisala Kosovo kao prioritet tokom pregovora oko Saveza za Srbiju, a Jeremić kaže da je postignut dogovor po tom pitanju.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić rekao je danas da Vuk Jeremić i njegovi saveznici Dragan Đilas i Boško Obradović ne mare za Kosovo i Metohiju, večh žele da sruše vlast i spreče bilo kakav dogovor.

„Njihova jedina želja i cilj je da iz najsebičnijih interesa, veštačkim izazivanjem kriza, sruše demokratski izabranu vlasti u Srbiji i spreče postizanje bilo kakvog dogovora o našoj južnoj pokrajini, koji bi makar delimično zadovoljio srpske državne i nacionalne interese“, ocenio je Đurić, navodi se u saopštenju SNS.

Đurić je rekao i da je Jeremić svoj osećaj za finese međunarodne politike pokazao kada je na njegov zahtev Međunarodni sud pravde potvrdio legalnost jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a danas za nastavak svog štetočinskog delovanja dobija debele devizne honorare iz inostranstva.

„Jeremić je javnosti, pre svega, dužan objašnjenje zašto je dobio dvesta hiljada evra od ambasade Katara u Berlinu, a ne daje ga zato što je uhvaćen u nedelu i zato što nije moguće dati nikakvo objašnjenje osim da ih je dobio za svoje političke usluge, a to nisu usluge Srbiji“, ukazao je Đurić.

On je dodao i da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka imaju pet puta veću podršku građana nego svi oni zajedno, i da u Srbiji mogu da na vlast dođu samo ako im građani to dozvole, a to se, kako kaže, nikada neće desiti, jer oni su „simbol neodgovorne, antidržavne i lopovske vladavine“.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izneo je ranije danas tvrdnju da je opozicioni blok na korak do formiranja Saveza za Srbiju, a ključna tačka politike o Kosovu tog Saveza biće, kako je rekao, protivljenje potpisivanju sporazuma koji bi Prištini omogućio stolicu u UN.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here