Home Gradski izbori Radojičić: Bujični vodotokovi zahtevaju sistemsko rešenje

Radojičić: Bujični vodotokovi zahtevaju sistemsko rešenje

129
0
mostbg-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Sistemska i dugoročna rešenja problema s bujičnim vodotocima su jedini siguran put da se situacija od pre nekoliko dana ili iz 2014. nikada ne ponovi u Beogradu


Beograd — Sistemska i dugoročna rešenja problema s bujičnim vodotocima su jedini siguran put da se situacija od pre nekoliko dana ili iz 2014. nikada ne ponovi u Beogradu
To je izjavio gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

Ne smemo se ponovo uzdati u parcijalna rešenja, ali je to posao koji ne može biti urađen brzo, rekao je gradonačelnik u Beogradskoj hronici na RTS.

Radojičić je istakao da se u ovom trenutku ne može saopštiti konkretna brojka kada je reč o visini štete koja je nestala u poplavama koje su krajem prošle nedelje pogodile Beograd i okolinu.

Poznato je da je u nevremenu i poplavama koje su usledile oštećeno više od 600 kuća i domaćinstava, što je za 100 više u odnosu na broj koji smo na raspolaganju imali juče. Bio sam u obilasku terena i strašno je videti ljude koji su za nekoliko minuta izgubili sve ili veliki deo onoga što su godinama stvarali. Kada je infrastruktura u pitanju, naročito putna, postoji 10 tačaka sa oštećenjima, od čega su dva značajnija. Ekipe JP „Putevi Beograda“ su na terenu i rešavaju probleme, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da se radi procena štete, kao i da je danas sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem bio na sastanku sa predstavnicima Vlade, zajedno sa predsednicima opština i predstavnicima JVP „Srbijavode“ i JP „Beogradvode“, preneo je Beoinfo.

Relevantni stručnjaci iz oblasti vodoprivrede nam pomažu u rešavanju ovog problema i pronašli smo način na koji ćemo obezbediti novac koji će sanirati posledice poplava i nadoknadi štetu, a ta procedura ide svojim tokom i ne očekujem da će građani još dugo čekati da budu obeštećeni, kazao je gradonačelnik.

On je naveo da u Beogradu i Srbiji ljudi nemaju naviku da uplaćuju osiguranje koje ih štiti od ovakvih stvari i to je nešto na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo.

U Srbiji je osigurano manje od jedan odsto objekata, a ista stvar je sugerisana građanima i posle poplava 2014. godine. Nažalost, događaji od pre četiri godine nisu promenili mnogo toga i sada ponovo imamo sličnu situaciju. Očekujem da osiguravajuće kuće izađu u susret građanima i povoljnijim ponudama obezbede sebi izlazak na taj deo tržišta, kazao je Radojičić.

On je podsetio na situaciju koja je tokom vikenda sprečavala čišćenje jednog od odvodnih kanala u okolini Beograda.

Imali smo slučaj da jedna porodica ne dozvoli prolazak i rad mehanizaciji na sopstvenom posedu, zbog čega kasnije ispašta 10 ili više kuća. Nažalost, uverili smo se i da su kanali koji bi u ovakvim slučajevima trebalo da prime veliku količinu vode, često zatrpani smećem i pretvoreni u svojevrsne divlje deponije. Stanje na mestima koje je Grad na svojoj teritoriji u saradnji sa državom pre četiri godine označio kao kritične i na kojima je nešto rađeno, pokazalo je da su posledice daleko manje, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, mnogi fondovi Evropske unije namenjeni su sanaciji štete koja je izazvana klimatskim promenama.

Postoje krediti, naveo je Radojičić, ali i bespovratna sredstva, tako da bi trebalo dobro strateški isplanirati čitav projekat i angažovati odgovarajuće stručnjake koji će problem rešiti u celosti.

Radojičić se osvrnuo i na nelegalnu gradnju, rekavši da taj problem prevazilazi okvire Grada i da čitavo društvo, kao i država, mora na tome da radi.

Govorći o izgradnji „Tiršove 2“, Radojičić je istakao da je taj projekat za njega posebno važan.

Projekat ide u dobrom pravcu, definisana je lokacija i u ovom trenutku je pri kraju tender za studiju izvodljivosti, ali sam svestan da ćemo morati da ispratimo svaki korak kako bismo na željeni način stigli do cilja. Sigurno je da će na tom putu biti puno prepreka, ali hoću da na kraju stanemo pred građane i pokažemo da ispunjavamo data obećanja, zaključio je Radojičić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here