Home Vesti Prvo gušenje protesta pa izlaženje u susret zahtevima

Prvo gušenje protesta pa izlaženje u susret zahtevima

114
0
Prvo gušenje protesta pa izlaženje u susret zahtevima
Foto: Darko Ćirkov

Premijerka Ana Brnabić pokrenula je, za sada, neformalni proces i mere za smanjenje akciza na gorivo, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi Srbije.


Premijerka Ana Brnabić pokrenula je, za sada, neformalni proces i mere za smanjenje akciza na gorivo, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi Srbije.
stovremeno, predsednik Srbije je naložio ministru inostranih poslova da primeni, kako kažu naši sagovornici, blagu represiju da spreči proteste građana i zaustavi blokade puteva.

– Državni čelnici odlučili su da se pre smanjenja akciza upotrebe zakonom predviđene mere iz oblasti zakona o saobraćaju i da na taj, suštinski nerepresivan način, pokušaju da spreče proteste građana. Doneta je odluka da to reguliše saobraćajna policija, da se ne prekoračuju granice i da se u kritičnijim situacijama ne reaguje onako kako bi se moglo – primenama sile. Takav način je usvojen kako se ne bi povećavalo nezadovoljstvo među građanima, koji izražavaju bunt zbog cene goriva – priča Danasu izvor blizak Vladi Srbije.

Kako ocenjuju sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora, koji prate razvoj događaja, izvesno je da pojedini predstavnici opozicije, pre svega, one desno orijentisane, proteste pokušavaju da iskoriste za svoje ciljeve. Tu se u ceo kontekst, prema rečima naših sagovornika, uvodi zapravo onaj deo opozicionog bloka koji je na neki način povezan i zastupa ruske interese u Srbiji, od stranke Vuka Jeremića i Boška Obradovića, do satelita oličenih u različitim desničarskim organizacijama.

– Imajući u vidu da Aleksandar Vučić nije prvi izbor ruske administracije u Srbiji, diplomatska zajednica iz EU blago je zabrinuta zbog uočenih tragova povezanosti desnice i njihovih satelita sa ruskim interesima. Polazi se od izvesnosti da njima odgovara nestabilnost i prilike u kojima se na bilo koji način urušava kakav takav proevropski koncept vlasti, pogotovo u okolnostima iščekivanja rešenja za Kosova. Rokovi u kojima bi Vučić to trebalo da učini su vrlo kratki, stoga čelnici EU pokušavaju da pomognu da se uklone remetilački faktori. Takođe, ovaj problem oni, ipak, posmatraju kao unutrašnji problem Srbije, tako da izbegavaju direktno mešanje, i ceo slučaj posmatraju sa strane, uz oprez da se ne uključe drugi spoljni faktori koji bi mogli da poremete ostvarivanje cilja u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja, izazivanjem većih društvenih neprilika – ističu sagovornici Danasa.

Način na koji sagovornici našeg lista vide pokušaje predsednika države da reši ovaj problem sastoji se u prepoznavanju istog obrasca za više različitih, odnosno sličnih slučajeva. Vučićev odnos prema društvenim problemima i buntom građana uvek je u snažnoj relaciji, tvrde oni, sa utiskom koje ostavlja na javno mnjenje, odnosno biračko telo. Probleme, tvrde oni, nikako javno ne povezuje sa sopstvenom odgovornošću, odnosno realnim životom koji je u nesrazmeri sa onim što obećava i što građani očekuju da ispuni.

– Tako da se pokazuje jedan model ponašanja, kada je reč o tome na koji rešava probleme, a to je da najpre za uzrok targetira svoje političke oponente a potom izlazi sa rešenjem koje ne dovodi u vezu sa realnim uzrokom – zaključuju sagovornici našeg lista.

Mihajlović: U 14 sati nije bilo blokiranih puteva

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je juče da iza blokada saobraćaja stoje politika i političari koji nemaju hrabrosti da izađu u javnost, a da je Vlada spremna da razgovara i rešava svaki problem. Ona je navela da, prema podacima JP Putevi Srbije, u 14 časova nije bilo blokiranih državnih puteva, prenosi FoNet. O svakom problemu može da se razgovara i da se reši, ali ne ako je povod političke prirode, rekla je Mihajlovićeva i dodala da je sigurna da Ministarstvo energetike radi određene analize i projekcije u vezi sa cenom derivata.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here