Home Istraživanja Faktor plus: SNS na 55%, preko cenzusa još samo SPS

Faktor plus: SNS na 55%, preko cenzusa još samo SPS

195
0
Faktor plus: SNS na 55%, preko cenzusa još samo SPS
Foto: Thinkstock

Beograd — Kad bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, SNS bi osvojila 55,3% glasova, cenzus bi prešao samo SPS sa 9,4% podrške, navode iz agencije Faktor plus.


Beograd — Kad bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, SNS bi osvojila 55,3% glasova, cenzus bi prešao samo SPS sa 9,4% podrške, navode iz agencije Faktor plus.
Demokratska stranka osvojila bi 3,6 odsto, Narodna stranka 3,5, Partija ujedinjenih penzionera Srbije 3,3, a Dveri tri odsto glasova.

Slede Srpska radikalna stranka sa 2,7 odsto glasova, Socijaldemokratska partija Srbije sa 2,5, Srpska narodna partija sa 1,7 odsto, Pokret slobodnih građana 1,6 odsto i Demokratska stranka Srbije sa 1,3 odsto podrške.

Oko 45 odsto građana bi izašlo na izbore da se održavaju u nedelju, 34 odsto njih ne bi izašlo, dok 21 odsto ispitanih nema stav.

Većina građana, njih 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja na Kosovu i Metohiji, dok 36 odsto ispitanika smatra da Srbija treba da upotrebi vojsku ako Albanci okupiraju sever Kosova.

Istraživanje je sprovedeno od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Komentarišući rezultate, direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocenio je da SNS, kao izrazito liderska stranka, crpi svu snagu iz harizme predsednika Srbije i lidera te partije Aleksandra Vučića.

„To može biti i loše po Srpsku naprednu stranku, jer pitanje je da li bi nastavila da postoji u slučaju da se Vučić povuče“, kazao je Pejić.

On je dodao da SPS, kao stranka sa čvrstim biračkim telom, stabilno drži drugu poziciju, dok je u vezi s rejtingom opozicionih stranaka ocenio da se DS nalazi na prekretnici nakon izbora novog rukovodstva i da će ili rasti i oporaviti se ili potpuno nestati sa političke scene.

„Zanimljiv je sve niži rejting Pokreta slobodnih građana, koji beleži negativan trend kada je reč o podršci građana, dok pokreta Dosta je bilo praktično nema u ovom istraživanju“, kazao je Pejić, dodajući da istraživanjem nije obuhvaćen Savez za Srbiju Dragana Đilasa jer formalno i dalje ne postoji i jer se ne zna da li će to biti stranka ili koalicija.

Kada je reč o stavovima građana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja, dok 21 odsto navodi da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

„Ubedljiva većina građana Srbije smatra da je održavanje statusa kvo bolje od rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta, već stav građana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju“, kazao je Pejić.

Većina građana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, 35 odsto ispitanika smatra da Srbija na kraju pregovora neće normalizovati odnose sa Kosovom niti će priznati njegovu nezavisnost, dok 34 odsto navodi da Srbija neće priznati nezavisnost, ali će morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

Komentarišući stav 52 odsto ispitanika da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije Srbija trebalo da upotrebi vojsku kako bi zaštitila narod u pokrajini, Pejić je kazao da to pokazuje da građani ne vide diplomatsko rešenje kao uspešan scenario niti vide drugo rešenje osim vojnog, da se zaštite Srbi na severu pokrajine u slučaju intervencije Prištine.

Istraživanje je pokazalo i da 50 odsto ispitanika nije spremno na lična odricanja po bilo kom osnovu da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, dok je njih 18 odsto navelo da je u velikoj meri spremno da njihov lični život trpi u tom cilju.

Telefonska anketa sprovedena je od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here