Home Kosovo Dačić priznao: Postoje pritisci zbog Kosova

Dačić priznao: Postoje pritisci zbog Kosova

128
0
Dačić priznao: Postoje pritisci zbog Kosova
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne neki sporazum sa Prištinom.


Beograd — Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji pritisak na Srbiju da tokom ove ili sledeće godine postigne neki sporazum sa Prištinom.
Međutim, kako kaže, Beograd neće trgovati u vezi Kosova i Metohije zarad rokova za članstvo u EU.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao i da države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova greše kada tvrde da je taj proces nepovratan.

„Kako može da bude nepovratan ako ima zemalja koje povlače odluku o priznanju? Veliki broj zemalja danas razmišlja o odluci da prizna Kosovo. Mnoge od njih imaju slične probleme, poput Papue Nove Gvineje koja ima referendum o otcepljenju dela svoje teritorije. Kad takvi problemi zakucaju na njihova vrata, moraju dobro da razmisle o priznanju Kosova“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, zapadne zemlje koje su među prvima priznale nezavisnost Kosova brane tom odlukom svoju politiku iz devedesetih godina prošlog veka.

„Teško će oni promeniti stav o Kosovu, to je logičan kraj takve politike od raspada Jugoslavije preko bombardovanja do jednostranog proglašenja nezavisnosti. To je njihova samoodbrana ali ih strašno nervira što nagovaramo pojedine zemlje da povuku priznanje. Oni misle da je nemoguće da broj zemalja koje su priznale Kosovo padne ispod 100, samo neka misle tako“, kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, za Srbiju je važno da održava broj zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

„Za to su potrebni dobri bilateralni odnosi sa tim državama, česte posete, zajednički interesi. Postoji mnogo zemalja u koje retko idemo a kojima treba posvetiti veću pažnju, poput Azerbejdžana“, kazao je Dačić dodajući da se bez obzira na veličinu pojedinih država, mere njihovi glasovi u međunarodnim organizacijama.

Komentarišući izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina o promeni prioriteta spoljne politike Srbije, Dačić je rekao da članstvo u EU ostaje jedan od prioriteta „ali ne po svaku cenu“.

Podsetimo, prethodne sedmice mediji su preneli, u nekoliko navrata, da je zvaničnicima Srbije dat plan za Kosovo, odnosno da je Srbiji ponuđeno nekoliko predloga u vezi sa rešavanjem pitanja statusa Kosova. Iako je demantovao da je bilo kakav pismeni predlog dobio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jednom prilikom izjavio da je takvih predloga bilo, doduše usmenih, ali da su za Srbiju svi bili neprihvatljivi.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here