Home Vesti Vučić: Ako ne rešimo odnose – biće nam zatvorena vrata EU

Vučić: Ako ne rešimo odnose – biće nam zatvorena vrata EU

111
0
Vučić: Ako ne rešimo odnose – biće nam zatvorena vrata EU
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, da će dati sve od sebe da se dođe do rešenja za Kosovo.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, da će dati sve od sebe da se dođe do rešenja za Kosovo.
On je istakao da će u suprotnom Srbija imati „bezbroj problema“.

„Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage – ukoliko bude postojala volja za kompromisom na drugoj strani – da dođe do rešenja za Kosovo i Metohiju koje će biti prihvatljivo za njene gradajane. Daćemo sve od sebe i borićemo se za to, a da li će do rešenja doći – nadam se, nisam preveliki optimista, daću sve od sebe i uložiću mnogo napora da do toga dođe“, rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da Srbija mora da rešava odnose s Albancima „zbog sebe“, jer će, ako ih ne reši, imati „bezbroj problema“.

„Biće nam zatvorena vrata EU, nećemo moći da imamo ovako uspešan ekonomski rast kao što ga imamo ove godine“, kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je danas s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem razmenio nekoliko reči pošto ih je pozvala kancelarka Nemačke Angela Merkel, i dodao da nisu razgovarali o dijalogu Beograd-Priština.

Vučić je rekao da za nalaženje rešenja za Kosovo mora da postoji želja obe strane za postizanje kompromisa, a „ne da druga strana šalje platforme“ i kaže da „nije spremna ni na šta“, jer „nije realno da očekujete da Srbija sve da, a da ne dobije ništa“.

Vučić je rekao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje kosovskoj skupštini, jer bi to „dramatično vezalo ruke svima“.

„A što se tiče drugih platformi, o njima sam već govorio, nešto sam dobio, ali ne nešto što bi trebalo naširoko da komentarišem za srpsku javnost“, ocenio je predsednik.

Upitan o izjavi Tačija da očekuje da će dogovor sa Srbijom biti postignut za šest do devet meseci, Vučić je kazao da „nije od onih koji bilo šta ograničavaju“, i da „spor Srba i Albanaca“ počinje „mnogo pre formiranja Prve prizrenske lige, a to je bilo pre 140 godina“.

„Svakako će biti nastavka dijaloga s Prištinom, ali za taj dijalog moraju da budu ispunjeni određeni uslovi, da vidimo prvo šta je s ispunjavanjem Briselskog sporazuma“, naveo je Vučić.

Dodao je da je Srbija uložila mnogo napora i energije u rešavanje kosovskog problema i ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, „dok druga strana svoju jedinu obavezu nije ispunila“.

„Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila, nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo da samo ona bude ispunjena, a to je Zajednica srpskih opština“, rekao je Vučić novinarima u Sofiji.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here