Home Vesti Ni Beograd, ni Vlada – „Kosovo je od nacionalnog interesa“

Ni Beograd, ni Vlada – „Kosovo je od nacionalnog interesa“

100
0
nov-srbijaizbori

Nedavni incidenti na Kosmetu su potpuno u drugi plan bacili dve teme koje su pretile da budu dominantne u javnom diskursu.


Nedavni incidenti na Kosmetu su potpuno u drugi plan bacili dve teme koje su pretile da budu dominantne u javnom diskursu.
Izbori za odbornike Skupštine Grada Beograda su mesecima okupirali medijski prostor, a posle završetka izbornog dana i najave predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da će za pedesetak dana biti saopšteno ime gradonačelnika, zanimanje za tu temu je utihnulo.

Na dan kada je istekla polovina tog roka saopšteno je da je konstitutivna sednica Skupštine Beograda zakazana za 9. maj, pred kraj zakonski predviđenog perioda za formiranje parlamenta srpske prestonice.

„Danas sam poslao pozivno pismo za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada svim novoizabranim odbornicima. Sednica će biti održana u zakonskom roku, 9. maja“, rekao je predsednik aktuelnog saziva gradskog parlamenta Nikola Nikodijević za Tanjug.

Od trenutka kada parlament bude konstituisan počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika. Nikodijević je pojasnio da se na konstitutivnoj sednici najpre potvrđuju mandati odbornika, bira se predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta.

Posle beogradskih izbora kao tema je kandidovana i očigledno izvesna rekonstrukcija Vlade Srbije, a Vučić je najavio da će praktično istovremeno biti objavljeno ime gradonačelnika Beograda, ali i novi sastav kabineta premijerke Ane Brnabić.

Od tog momenta se u medijima i javnosti naširoko spekulisalo ko bi mogao da bude “rekonstruisan“, licitiralo se imenima pojedinih ministara, kao i njihovih potencijalnih zamena, premijerka je pominjala “samopromotere“ i značaj tima, uz napomenu da bi prekomponovanje trebalo da se završi “što pre“.

Takođe, izbor gradonačelnika i potencijalnih novih ministara je predstavljen kao „paket“, odnosno u medijima su najavljivane moguće rokade i prelasci iz Starog dvora u Nemanjinu i obratno.

Ipak, nedavni događaji u Kosovskoj Mitrovici i nova napetost koja se stvorila u javnosti oko kosovskog pitanja, naveli su premijerku da promeni fokus delovanja.

“Tema rekonstrukcije Vlade će sačekati bolju situaciju i veću izvesnost u vezi naše pokrajine Kosova i Metohije. Situacija na Kosmetu je nacionalni prioritet, zbog toga u ovom trenutku rekonstrukcija Vlade nije tema. Ja sam rekla da je rekonstrukcija vlade tema koja govori o tome da vlada može da funkcioniše bolje i da treba da funkcioniše brže, zato što i Srbija i njeni građani nemaju vremena da izgube nijedan trenutak, ali sa druge strane vlada ovakva kakva je dobro radi i ima dobre rezultate i ja sam ponosna na rezultate koje imamo kao tim”, kazala je Brnabićeva.

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da će o rekonstrukciji Vlade Srbije razgovarati sa premijerkom, kao lider najveće političke stranke, ali kada za to dođe vreme.

Držanju teme rekonstrukcije “živom“ značajno je doprinela i potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović, koja se u medijima i javnosti pominjala u različitim kontekstima – od toga da je u sukobu sa premijerkom i pojedinim ministrima, do toga da ne mora da brine za svoje mesto.

“Nisam se prepoznala u toj priči i nisam ni u kakvim sukobima. Radim svoj posao i mislim da su rezultati najvažniji“, rekla je Mihajlovićeva.

O njenom slučaju je govorio i Vučić, istakavši da “ona radi svoj posao kao i svi drugi ministri“, te da “pojma nema o čemu se priča, da ga takve gluposti ne zanimaju i da treba pitati druge, koji imaju mnogo vremena da se bave glupostima“.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here