Home Gradski izbori AP: Vladajući populisti „počistili“ konkurenciju u Beogradu

AP: Vladajući populisti „počistili“ konkurenciju u Beogradu

90
0
AP: Vladajući populisti
Foto: Thinkstock

Na lokalnim izborima u Beogradu „vladajući populisti predsednika Aleksandra Vučića su u nedelju ‘počistili’ (konkurenciju), čime je dodatno zacementiran ionako jak stisak vlasti u toj zemlji“ – piše novinska agencija AP.


Na lokalnim izborima u Beogradu „vladajući populisti predsednika Aleksandra Vučića su u nedelju ‘počistili’ (konkurenciju), čime je dodatno zacementiran ionako jak stisak vlasti u toj zemlji“ – piše novinska agencija AP.
Izbori u Beogradu, iako samo za gradske odbornike, „smatraju se važnim zbog ključne uloge tog grada u ekonomiji i politici Srbije“, piše američka agencija i dodaje da zvanični rezultati stižu u ponedeljak, ali se ne očekuje da će se mnogo razlikovati od preliminarnih.

AP ukazuje da je 1,6 miliona birača imalo pravo da bira 110 odbornika Skupštine Beograda, koja imenuje gradonačelnika, da je učestvovalo dvadesetak stranaka i grupa, ali da su „samo četiri prešle prag od pet odsto potreban za ulazak u Skupštinu“.

Usitnjene opozicione stranke u Srbiji su se nadale da će biti izazov za Vučića u tradicionalno liberalnom glavnom gradu, piše AP, „optužile su Vučićevu stranku za zastrašivanje pristalica opozicije, registrovanje lažnih birača i blaćenje političkih konkurenata u medijima koje ta stranka kontroliše, a vladajuća stranka je odbacila te optužbe“.

„Bivši ekstremni nacionalista, Vučić sada kaže da želi da se Srbija pridruži Evropskoj uniji posle ratova i kriza, a da i dalje zadrži bliske veze sa istorijskom saveznicom Rusijom“, piše u tekstu.

Vučić se suočio s optužbama da guši demokratske slobode putem pritiska na oponente i nezavisne medije u Srbiji, što je on negirao, navodi AP i zaključuje: „Njegova stranka kontroliše sve položaje vlasti u toj balkanskoj zemlji“.

DPA: Vučić protivno Ustavu predvodio listu

Nemačka agencija DPA javila je da je na izborima u Beogradu Aleksandar Vučić izašao kao pobednik premda je „protivno Ustavu“ predvodio listu stranke iako je predsednik svih građana.
Kako prenosi Dojče vele, agencija navodi da se Vučić „podsmevao rezultatu opozicije“, a Beograđanima obećao metro i gondolu.
DPA ocenjuje da je Vučić već godinama bez konkurencije i da uživa podršku zapadnih centara jer se od njega očekuje kompromis u pogledu Kosova.

Dojče vele prenosi i ocenu bečkog Kurira da je Vučićeva stranka ostvarila „jasnu i očekivanu pobedu“, dok Handelsblat navodi da je SNS pobedila na lokalnim izborima u Beogradu „uprkos kršenju pravila i kritikama opozicije“.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here