Home Vesti TS: Ispitati moguće zloupotrebe funkcija u kampanji

TS: Ispitati moguće zloupotrebe funkcija u kampanji

95
0
TS: Ispitati moguće zloupotrebe funkcija u kampanji
Foto: http://rs.n1info.com

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije postupanje u nekoliko slučajeva u kojima sumnjaju da je došlo do prekršaja propisa za lokalne izbore u Beogradu, uključujući i moguće zloupotrebe funkcija ministara, gradskih opština, ali i škola.


Organizacija Transparentnost Srbija (TS) zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije postupanje u nekoliko slučajeva u kojima sumnjaju da je došlo do prekršaja propisa za lokalne izbore u Beogradu, uključujući i moguće zloupotrebe funkcija ministara, gradskih opština, ali i škola.
„Od Agencije smo tražili informacije da li je u tim slučajevima pokrenula postupke, započela prikupljanje podataka ili preduzela neke druge mere“, saopštila je TS i navela da su prekršaji uočeni tokom praćenja kampanje ili su na njih ukazali građani Antikorupcijskom savetovalištu te organizacije.

Pored ostalog, izražena je sumnja da su Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i ministarka Zorana Mihajlović prekršili pravila o zabrani korišćenja javnih resursa za političku promociju iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Reč je o poseti Obrenovcu, tokom koje je ministarka na skupu govorila da gradjani „lažna obećanja ne mogu čuti od Srpske napredne stranke“, što je sve objavljeno na zvaničnom sajtu ministarstva kojim ona rukovodi.

„Na taj način je tokom nastupa javnog funkcionera promovisana u pozitivnom svetlu ta politička stranka. Pored toga, prema objavi sa sajta ministarstva, ministarka je u negativnom kontekstu pominjala druge kandidate na izborima za odbornike u skupštini Grada Beograda, predstavnike političkih subjekata koji su suparnici stranke čiji je ona funkcioner“, naveli su iz TS.

TS je, takođe, ukazala na slučaj gostovanja gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića, kandidata za odbornika u skupštini Grada Beograda na listi „Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd“ u zabavnoj emisiji „Žikina šarenica“ 27. januara.

Kako su naveli, Vesićevim gostovanjem u toj emisiji prekršen je pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga koji zabranjuje da se tokom predizborne kampanje emituju igrani, dokumentarni, zabavni ili drugi slični programski sadržaji u kojima se pojavljuje funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat.

Dodali su i da verovatno postoji i kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika, u delu koji propisuje se da organizacijama koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Republika Srbija, nije dozvoljeno predstavljanje kandidata i iznošenje i obrazlaganje programa podnosilaca izbornih lista u komercijalnom, zabavnom ili drugom programu.

Slučaj koji uključuje moguće kršenje više propisa, jeste i promocija kandidata sa liste „Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd“ u Zemunskoj gimnaziji, jer je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja zabranjeno sprovođenje političke aktivnosti u školama.

Ukoliko su predstavnici Zemunske gimnazije bili upoznati sa prirodom ove posete, to bi moglo da predstavlja i povredu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, budući da je zabranjeno da javne ustanove finansiraju izborne aktivnosti, što uključuje ne samo donacije, već i besplatne usluge poput ustupanja prostorija, zaključio je TS.

Građani su TS ukazali i na zloupotrebu resursa opštine Voždovac za promociju stranačkog skupa, jer je na Fejsbuk stranici te gradske opštine 29. januara objavljen poziv građanima na druženje sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem. Taj skup je, u stvari, bio predizborni skup SNS, odnosno liste „Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd“, što je SNS potom objavila na svom sajtu, tviter i FB nalogu.

TS je od Agencije tražila i informaciju o korišćenju brendiranih vozila Socijaldemokratske partije Srbije u kampanji, za prevoz bolesnih, starih i nemoćnih.

Transparentnost Srbija je najavila da će zatražiti informacije o postupanju u vezi sa ovim slučajevima i od drugih nadležnih – Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Prosvetne inspekcije MInistarstva prosvete, gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, Upravnog inspektorata u okviru Ministarstva državne uprave, gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove, Odeljenja za zdravstvenu inspekciju u okviru Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here