Home Gradski izbori CRTA počinje da nadgleda izbore

CRTA počinje da nadgleda izbore

75
0
CRTA počinje da nadgleda izbore
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost saopštio da od danas počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu.

Beograd — Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost saopštio da od danas počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu.
Kako su iz CRTE naveli njihova posmatračka misija „Građani na straži“ biće u svih 17 gradskih opština.

Kako su naveli, 50 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće i prikupljati informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji.

„Iz dugoročnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka domaćim posmatračima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogućeno prisustvo sednicama GIK-a“, naveli su iz CRTE.

CRTINI posmatrači biće raspoređeni u svim beogradskim opštinama, što će omogućiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa.

Oni su pozvali građane da prate izbornu kampanju i da CRTI dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogućim incidentima, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji.

Ove informacije građani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila kontakt@gradjaninastrazi.rs, ili telefonom na: 069/232 1901.

CRTA je ukazala i na obavezu medija da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu gradjane o svim izbornim listama na beogradskim izborima.

„Ukoliko građani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugrožena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.građaninastrazi.rs, koja omogućava građanima automatsko slanje žalbi nadležnoj instituciji za nadzor elektronskih medija, Regulatornom telu za elektronske medije“, saopštila je ta organizacija.

O nalazima dugoročnog posmatranja, CRTA će izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju biće objavljen nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.

Izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here