Home U fokusu Ružić: Najteže je onima koji objektivno informišu

Ružić: Najteže je onima koji objektivno informišu

107
0
Branko Ružić - Srbija izbori
Foto: N1

Ne bih mogao da se složim da učestvujem u izvršnoj vlasti koja pravi medijski mrak u Srbiji. Kroz istoriju je uvek bilo najteže onima koji objektivno informišu. Ovako je na pitanje učešća u vlasti koja pritiska medije i zahteva Grupe za slobodu medija, između ostalog odgovorio ministar Branko Ružić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i funkcioner Socijalističke partije Srbije je juče odgovarao i na druga pitanja sa “Fejsbuk” stranice Danasa, koja su slali građani u okviru rubrike “Intervju na mreži”.

Ružić je još rekao da “ono što je svakako potrebno i pohvalno jeste činjenica da je na inicijativu premijerke Brnabić održan sastanak sa predstavnicima te grupe (za slobodu medija) na kojem su oni izneli svoje rezerve, zahteve, kritike.”

“Smatram da su neosnovani ataci kada se govori o medijskom mraku u ambijentu u kojem imate i visoko tiražne i malo manje tiražne pisane medije koji sasvim slobodno, što je i dobro, imaju opozicioni ugao gledanja na dešavanja i procese u društvu, a takođe i elektronski mediji, barem jedan na kablu koji ima jedan takav ugao. Onda verovatno u percepciji različitih aktera, neki mediji su definisani kao oni koji favorizuju vlast”, dodao je još ministar i napomenuo da bi isto odgovorio pre deset godina. Napomenuo je još i da je samo pitanje, koje je inače postavio Uroš Piper, bivši novinar i trenutni PR Vuka Jeremića, vrlo sugestivno.

Izbori za Beograd

Funcioner SPS ponovio je izjavu Ivice Dačića da će, ako njegova stranka bude imala kandidata za gradonačelnika Beograda, to biti Milutin Mrkonjić ili Aleksandar Antić.

“Model učešća SPS na izborima u Beogradu će biti poznat do kraja ove godine”, rekao je Ružić. “Ukoliko se opredelimo za model samostalnog nastupa na izborima, SPS će svakako imati svog kandidata za gradonačelnika. Za sada smo razgovarali o aktuelnom ministru energetike Aleksandru Antiću, zbog njegovog iskustva u radu u gradu Begradu i inženjeru Milutinu Mrkonjiću, koji je ne samo nacionalno i regionalno, nego i planetarno prepoznat kao nosilac važnih infrastrukturnih projekata.”

Ružić je na pitanje jednog građanina da prokomentariše “apsolutni gubitak identiteta SPS-a koji je integrisan u SNS”, rekao da “nema razloga za bilo kakvu zebnju” i naveo kao primer dobrih rezulata izbora na lokalu, koji su održani nedelju dana nakon dominantne pobede Aleksadra Vučića na predsedničkim izborima.

Razlike u platama

Na pitanje da li stvarno veruje u reformu platnih razreda i zašto je radnik u EPS-u sa istom stručnom spremom plaćeniji u odnosu na majstora sa istom stručnom spremom koji radi u školi, funkcioner SPS rekao je da će platni razredi biti tema kojom će se baviti 2018. godine, nakon usvajanja Kataloga radnih mesta.

“To je sigurno obuhvat od 450.000 zaposlenih za stalno”, naveo je resorni ministar. “Što se tiče neravnopravnog statusa, ovim zakonima tretiramo određeni broj zaposlenih u koji ne ulaze oni koji se nalaze u javnim preduzećima, imajući u vidu da javna peduzeća posluju po tržišim principima. Međutim, obaveza je i Vlade i ministarstava, da se ove nepravilnosti i neravnomernosti dovedu u održivo stanje i u javnim preduzećima.”

Funkcioner SPS još je rekao i da je “ta mnogo puta izgovorena rečenica da postoji partijsko zapošljavanje u Srbiji, nešto što je u predhodnim decenijama prisutno.”

“To nije isključivo partijsko zapošljavanje, nego i potreba da se obezbedi minimalna kategorija socijlanog mira, aii složiću se na veoma pogrešan način”, tvrdi Ružić. “Dakle, jasnim reformama koje sprovodimo u prethodnih četiri ili pet godina, mere fiskalne konsollidacije, discipline, racionalizacije ili optimizacije u svakom slučaju doprinose da se jedan ovakav trend suzbije.”

Politički preletači

Jednog građanina je interesovalo Ružićevo mišljenje o partijskim preletanjima na lokalu i pritiscima prekomponovanja vlasti od strane centrale SNS u Beogradu.

“To je više pitanje etike i kućnog vaspitanja onih koji su skloni preletanju. Zakonski okvir je takav da ja kao resorni ministar tu ne mogu bilo šta da promenim”, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave. “Ja nikada ne bih prihvatio bilo koga iz drugih stranaka ukoliko prethodno ne podnese ostavku na funkciju koja mu je ta stranka omogućila.”

On je još dodao treba imati u vidu da je “2009. godine, upravo na zahtev Venecijanske komisije, usvojen taj stav da odborničko ili poslaničko mesto pripada odborniku, iako 90 odsto tih koji prelete imenom i prezimenom ne bi možda dobili glasove ni u krugu najbliže rodbine.”

Članica SPS vodi „Parove“

Ružić je odgovorio i građaninu na pitanje u vezi sa voditeljkom rijalitija “Parovi” na TV Hepi Jovanom Jeremić, koja je izabrana za člana Saveta za spoljnu politiku, međunarodne odnose i regionalnu saradnju Socijalističke partije Srbije.

“Imajući u vidu da milioni građana gledaju razne rijaliti programe u Srbiji, ne vidim nikakav problem i nervozu tih nazovi puritanaca, koji pritom sigurno krajičkom oka gledaju i “Zadruge” i “Parove”, a na drugoj strani prave famu o članstvu jedne dame u Savetu za međunarodnu saradnju, spoljne poslove i evropske intergracije SPS”, naveo je on. “A pritom ne shvataju da ona samo učestvuje u jednom segmentu šou biznisa koji je veoma praćen od strane nosilaca suvereniteta ove zemlje, odnosno građana. Profesionalno gledano, radi se o ženi koja je završila državni Pravni fakultet sa prosekom preko devet i mislim da svakako može biti od koristi u radu ovog Saveta.”

Preuzeto sa: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here