Home Gradski izbori Cilj SNS da Đilas ne dobije više od 30 odsto

Cilj SNS da Đilas ne dobije više od 30 odsto

102
0
Aleksandar Vuccich KZSS 12
Foto: Darko Ćirkov

Uz beogradske mogli bi biti održani i novi (vanredni) parlamentarni izbori ukoliko bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas bude kandidat opozicije na izborima u glavnom gradu, tvrde za Danas izvori bliskih vrhu Srpske napredne stranke.

Prema rečima naših sagovornika, već neko vreme u najužem krugu predsednika SNS Aleksandra Vučića se razmišlja o ovoj opciji koja bi imala za cilj da se opoziciji onemogući dostizanje više od 30 odsto glasova na beogradskim izborima.

Kako nam je rečeno, konačna odluka još nije doneta, jer je još uvek nepoznato da li će Đilas biti kandidat opozicije ili ne. Prema procenama naših sagovornika, ukoliko bi Đilas trčao trku za gradonačelnika, rezultat opozicionih stranaka koje bi stale u kolonu iza njega mogao bi da bude duplo veći od 16 odsto koliko je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković osvojio na predsedničkim izborima, te bi to moglo da ugrozi stabilnost vlasti naprednjaka i u Beogradu ali i u Srbiji. Naši sagovornici ukazuju na to da nije isto govoriti i napadati opoziciju koja ima 16 odsto i opoziciju koja ima oko 30 odsto glasova. Kako dodaju, toliki rezultat bi bio znak da opozicija staje na noge, bez obzira na to da li će u postizbornim kombinatorikama i matematici imati mesto gradonačelnika glavnog grada ili ne.

Naši izvori navode da se sada sprema teren za eventualnu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora tako što se u Skupštini Srbije izazivaju incidenti, svađe, izbacivanja sa sednica, nedostatak kvoruma za odlučivanje. Takva situacija u parlamentu, kako navode naši sagovornici, mogla bi da bude opravdanje za raspisivanje novih izbora „kako bi se strasti smirile“ uz priče da je opozicija nekonstruktivna i da joj je samo stalo do toga da u Skupštini pravi haos, koji građane Srbije košta. To će deo birača, procenjuju naši izvori, „progutati“ kao opravdan razlog.

Kako nam je objašnjeno, osim naprednjaka koji imaju jasan cilj sprečavanja podizanja rejtinga opozicije, i pojedine parlamentarne opozicione stranke učestvuju u ovom planu naprednjaka i svojim ponašanjem im „idu naruku“. Naši izvori bliski naprednjacima navode da pomoć navodno imaju u Srpskoj radikalnoj stranci, ali i u Dverima. Kako kažu, ni radikalima ni dverjanima ne odgovaraju samostalni izbori u Beogradu, jer samostalno ne bi mogli da pređu cenzus i uđu u beogradsku skupštinu. Međutim, ukoliko bi se istovremeno održavali i parlamentarni izbori, i Dveri i SRS imaju osnova da očekuju ponovni ulazak u državni parlament.

Ostatku opozicije vanredni parlamentarni izbori ne odgovaraju, a prema proceni naših sagovornika, republički izbori bi dodatno zakomplikovali odnose među opozicionim strankama, jer bi neke od njih verovatno odlučile da samostalno izađu na njih. Čak i kad bi se dogovor opozicije sa Beograda preneo i na Republiku, otvorilo bi se pitanje kandidata za premijera kojeg opozicija nema. Naprednjaci su tu svakako u prednosti jer će najverovatnije izaći sa listama koje će i u Beogradu i u Republici nositi ime njihovog predsednika Aleksandra Vučića.

Ovim saznanjima u prilog govori i to što ni jučerašnje zasedanje parlamenta nije proteklo bez trzavica. Deo poslanika opozicije nije prisustvovao početku sednice u znak protesta zbog načina na koji se vode sednice parlamenta. U skupštinskoj sali na početku rada nisu došli poslanici Demokratske stranke, Dveri, Socijaldemokratske stranke, Nove Srbije i Pokreta za spas Srbije. Deo njih je došao kasnije na sednicu, a nisu se vratili poslanici Nove Srbije i Pokreta za spas Srbije. Od opozicionih predstavnika u sali su od početka bili poslanici Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, poslanici Nove stranke i Demokratske stranke Srbije.

Sednica Skupštine je počela u utorak, 3. oktobra, ali uz dosta problema, opomena i isključivanja poslanika Dveri sa sednice. Opozicija tvrdi da se krši Poslovnik i da im nije dozvoljeno da govore, dok predstavnici vlasti ocenjuju da opozicija pravi skandale i opstruiše parlament.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović juče je, za skupštinskom govornicom, pročitao deo oslobađajuće presude Prvog osnovnog suda u Beogradu izrečene predsedniku DS Draganu Šutanovcu, u kojoj se navodi imovina koju on poseduje.

Vesić o Tadićevim pulenima
Gradski menadžer Goran Vesić smatra da izjava Bojana Pajtića da je Dragan Đilas bio sjajan gradonačelnik Beograda samo pokazuje da se svi „Tadićevi puleni“ sada ponovo ujedinjuju pred beogradske izbore. Vesić u pisanoj izjavi tvrdi da su oni „pljačkali naše društvo od 2004. do 2012. godine“ i navodi da je Đilas „ostavio 1,2 milijarde evra duga Beograđanima“.

Vučićeva davna ljutnja
Šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić je u intervjuu za Kurir podsetio da je svojevremeno Aleksandar Vučić izgubio trku za gradonačelnika Beograda od Dragana Đilasa. Budući da su socijalisti tada podržali Đilasa jer su bili i u Vladi sa DS, Dačić je rekao da se Vučić naljutio na njega i četiri godine ga zbog toga napadao.

Pajtić: Veće šanse

Nekadašnji predsednik DS Bojan Pajtić je ocenio za TV N1 da bi Dragan Đilas bio „sjajan kandidat jer je bio sjajan gradonačelnik Beograda“ i dodaje da bi opozicija sa njim imala veće šanse da pobedi na predstojećim beogradskim izborima.

Preuzeto: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here