Home Kosovo Odbor za KiM bez kvoruma, sednica ipak održana

Odbor za KiM bez kvoruma, sednica ipak održana

106
0
Skupština RS - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Skupštinski odbor za KiM nije imao kvorum za odlučivanje.

Međutim, sednica na čijem je dnevnom redu bilo razmatranje situacije na KIM nakon davanja podrške Srpske liste novoformiranoj “vladi“ u Prištini ipak održana.

Poslanici opozicije negodovali su zbog toga što se na sednici nisu pojavili poslanici vlasti, direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić, kao i predstavnici Srpske liste.

Oni su od predsednika odbora Milovana Drecuna zatražili da odloži sednicu i da zakaže novu, te da na nju pozove sve relevatne činioce koji su učestvovali u donošenju odluke da Srpska lista podrži vladu na Kosovu.

Poslanik SRS Miljan Damjanović dobio je dve opomene, jer je Drecunu dao zastavu samoproglašene države Kosovo, rekavši da treba da je uruči direktoru Kancelarije za KIM Marku Đuriću.

“Uzmite, bacite ovo“, rekao mu je Drecun, a onda izrekao opomenu.

“Izričem vam opomenu zbog uvrede predsednika odbora i rušenje dostojanstva parlamenta“, rekao je Drecun Damjanoviću koji mu je uzvratio da i on njemu izriče opomenu jer vodi izdajničku politiku.

“Izričite koliko hoćete, vama će suditi srpski narod, vodite izdajničku politiku, podržavate Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija“, rekao je Damjanović.

On je rekao da vlast nema argumente da raspravlja o temama koje su na dnevnom redu i dodao da obmanjuje građane pozivajući se na rezoluciju 1244, koja je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Kako je rekao, poslanici sa Srpske liste koji su izabrani u parlamentu Kosova i ucestuvuju u vladi nisu podneli zakletvu privremenim organima, već samozvanoj državi Kosovo.

Poslanik SDS Goran Bogdanović zatražio je da se sednica odloži, jer nije usvojen dnevni red, te poslanici mogu da pričaju “šta im padne na pamet”, kao i zbog toga što nisu prisutni predstavnici Srpske liste i Kancelarije za KIM.

Drecun mu je odgovorio da nije neophodno imati kvorum i da je dnevni red definisan.

Poslanik Slaviša Ristić rekao je Drecunu da je trebalo da pozove one koji bi dali odgovor na pitanje zašto se pravi vlada sa seperatističkim pokretom u Prištini.

Pozivima da se zakaže nova sednica pridružio se i poslanik SRS Božidar Delić koji je rekao:

“Mislim da su pritisci došli iz Srbije da tako (Srpska lista) postupi“, rekao je Delić.

Poslanik Dveri Zoran Radojčić smatra da treba prekinuti pregovore koji se vode u Briselu u vezi sa Kosovom, da se to pitanje vrati pod okrilje UN, kao i da se proglasi okupacija dela teritorije i o tome obavesti svetska javnost.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here