Home Vesti Ljajić: Jedna lista opozicije – utopija

Ljajić: Jedna lista opozicije – utopija

80
rasim ljajich 2
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Potpredsednik vlade Rasim Ljajić ocenio da beogradski izbori predstavljaju veliki izazov za vladajuću koaliciju i da će to biti ozbiljna izborna trka.

„Stranke vlade moraju ozbiljno da pristupe toj trci, jer nema dobijenih utakmica i apsolutnog favorita u startu“, istakao je Ljajić u intervjuu za „Novosti“.

Ljajić smatra i da su za opoziciju beogradski izbori „biti ili ne biti“, ali da njihova jedinstvena kolona deluje nerealno.

On je naveo da je stranka koju vodi SDPS spremna na razgovore sa drugim partijama, ali i na samostalni izlazak na predstojeće izbore jer, kako je rekao, nemaju šta da izgube.

„SDPS trenutno ima više nego simbolično učešće u gradskoj vlasti i nemamo imperativ da po svaku cenu ulazimo u neku koaliciju. Ideja saveza sa (Ivicom) Dačićem nije nova. Ali prvo ćemo razgovarati sa SNS, pa tek onda sa SPS i eventualno s nekim drugim strankama“.

Na pitanje da li bi izlazak opozicije pod jednom zastavom koju bi „nosio“ Dragan Đilas mogao da ugrozi planove vladajućih sranaka, Ljajić je istakao da vladajuća koalicija ne treba da gleda „u koliko kolona će ići opozicija i ko će biti na njenom čelu, već da izborima priđe ozbiljno i odgovorno“.

On je dodao da će okolnosti zahtevati neku vrstu udruživanja stranaka opozicije, ali da jedinstvena kolona deluje nerealno. „Poznajući ljude i različite programe stranaka, pravljenje jedne liste čini mi se utopističkim“, rekao je on.

Upitan da li je glavni nedostatak vladajuće koalicije to što ne može u Beogradu da „naplati“ harizmu predsednika Aleksandra Vučića, što nema dovoljno prepoznatljivo lice koje bi povuklo deo birača, Ljajić je istakao da se to može nadoknaditi.

„To ne mora biti hendikep. A i ako jeste, to može da se nadomesti jakom stranačkom infrastrukturom, osmišljenim i realističnim programom za Beograd i predstavljanjem dosadašnjih rezultata, a i te kako ih ima“, ukazao je Ljajić.

On je rekao i da ne vidi potrebu da uz beogradske budu raspisani i parlamentarmni izbori i istakao da je vlada stabilna i funkcioniše više nego korektno.

Preuzeto sa: www.b92.net