Home Predsednički izbori Pre 17 godina održani izbori posle kojih je pao Milošević

Pre 17 godina održani izbori posle kojih je pao Milošević

175
Slobodan Milošević - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Danas se navršava 17 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a..

Predsednički izbori održani su istovremeno s izborima za parlament SRJ i lokalnim izborima u Srbiji, a pobedom udružene opozicije na izborima završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) glasa. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Milošević je 11. marta 2006. godine umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Preuzeto sa: www.b92.net