Home Vesti Janković: Vučić svoju vlast vidi kao pesnicu

Janković: Vučić svoju vlast vidi kao pesnicu

112
0
sasa-jankovic-srbijaizbori

Smatramo da je jedino fer i prema biračima i prema nama da ko misli da sa ovom vlašću opozicija treba da sarađuje po bilo kom pitanju, treba da ide svojim politčkim putem i u tome nema ništa loše, rekao je za nedeljnik Vreme predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Smatramo da je jedino fer i prema biračima i prema nama da ko misli da sa ovom vlašću opozicija treba da sarađuje po bilo kom pitanju, treba da ide svojim politčkim putem i u tome nema ništa loše, rekao je za nedeljnik Vreme predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

„Stav Pokreta je da dogovor kuću gradi, ali ne dogovor sa palikućom“, rekao je Janković.

„Ništa njih ne iritira, samo traže bilo kakav povod da izvrše medijsku diverziju, da nečim skrenu pažnju sa duplo manjeg ekonomskog rasta od proseka u regionu, najnižih zagarantovanih plata u Evropi, lažnih investicija, koruptivnih, netransparentnih subvencija, reketiranja privrednika, iznajmljivanja radnika strancima i zapošljavanja botova u administraciju i javna preduzeća“, naglasio je on.

Upitan da uporedi slučaj glumca Sregeja Trifunovića koji je zaokupio javnost i gradonačelnika Subotice koji ostaje u senci, Janković je naveo da svi, pa čak i ono malo objektivnih medija, nesvesno prihvata diverziju.

„Jednostavno, metodi koje koriste su toliko brutalni i nemoralni da naši umovi ne mogu, a bar delimično nesvesno, da ne budu pod njihovim uticajem“, rekao je Janković.

Janković je rekao da gradonačelnik Subotice Bogdan Laban neće biti smenjen, kao što nije bio smenjen ni gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić svoju vlast vidi kao pesnicu u kojoj se ni jedan prst ne sme otvoriti ma koliko kriv bio, ilustrovao je Janković.

Ključno je smeniti „nepodnošljivu“ vlast
Na pitanje o prekidu saradnje PSG sa DS-om i Novom strankom, Janković je ponovio ranije iznesen stav da Pokret neće biti partner onima koji su za saradnju sa ovom vlašću.

Kada je reč o mogućim predizbornim koalicijama, jednoj opozicionoj koloni, Janković je rekao da se ne mora ulaziti u predizboren koalicije, već su izbori tu da bi ljudi birali.

Ključno je, kako se izrazio „smeniti ovu nepodnošljivu vlast“ i omogućiti da se posle toga zna koju ili koje političke snage građani žele kao da vide kao vodeće u narednom periodu.

Priča o kolonama je nametnuta, izjavio je Janković i naglasio da ispada da je bitnija izborna kombinatorika od toga šta se građanima nudi i ko nudi.

Janković je rekao da Pokret nije nastao da bi se bavio izbornim kolonama, niti prepakivanjem istih karata koje već decenijama cirkulišu po vlasti i opoziciji.

„Želimo da promenimo ne samo aktuelnu vlast već i način vršenja vlasti u Srbiji. Za to nije ključno u koliko kolona se ide, već da li se ljudima nudi novi optimizam na zdravim i stvarnim osnovama“, rekao je Janković.

Principi za saradnju u Beogradu
Nedeljnik Vreme objavio je i Jankovićevih 11 principa za opozicionu saradnju na beogradskim izborima.

Prema tim principima sve opozicione organizacije treba unapred javno da se obavežu da ni posle izbora neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom, posredno ili neposredno, da će se kampanja voditi protiv nepodnošljive vlasti, a ne za međusobnu prevlast, da svi zajedno treba da izbore normalnije izborne uslove.

Oni koji izvesno prelaze cenzus treba da prihvate pod svoju kapu srodne manje opozicione grupacije, koje bi sa cenzusom možda imale probleme, da se prihvati da posle izbora vodeću ulogu ima ona opcija među opozicionim organizacijama koja dobije najviše poverenje građana i da joj se omogući da formira vlast, a da je niko ne ucenjuje svojim manjim, a potrebnim rezultatom.

Moramo se obavezati da, po preuzimanju vlasti, nećemo vršiti partijska postavljenja i nećemo dozvoliti „preletanje“ partijskih kadrova sadašnje vlasti u naše redove, navedeno je u principima.

Nužno je obavezivanje da ćemo da politička mesta postavljati najkvalitetnije kadrove, postizacije socijalne pravde je imperativ, obavezujemo se da ćemo štititi interese svih građana i tretirati ih ravnopravno bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Gradska vlast se mora decentralozovati, a gradonačelnik će samostalno birati svoj najuži tim, stoji u principima za saradnju opozicije na beogradskim izborima.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here