Home Gradski izbori Janković: Priču o kolonama forsira vlast da bi nas oslabila

Janković: Priču o kolonama forsira vlast da bi nas oslabila

113
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1/ FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković ocenio je da je priča o koalicijama i kolonama za predstojeće beogradske izbore preuranjena i da je forsira vlast kako bi opozicija izgledala kao neko ko se bavi sobom i kalkulacijama, a ne građanima.

„U Beogradu očekujemo odličan rezultat, a u saradnji sa drugim opozicionim organizacijama – pobedu. Svesni smo da ćemo morati da je izborimo prvo na nefer i neslobodnim izborima, a onda odbranimo“, rekao je Janković za portal Novimagazin.rs i dodao da je za povratak države i društva na put ozdravljenja neophodno pobediti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ali „ne manjim zlom već zdravom snagom“.

Ocenio je da bi saradnja i uspeh opozicije na beogradskim izborima mogli da se zasnivaju na 11 principa, a kao prvi princip izdvojio je zahtev da sve opozicione organizacije treba unapred da se javno obavežu da ni posle izbora neće sarađivati sa SNS – posredno ili neposredno.

Janković je rekao da opozicione organizacije treba da se obavežu da će voditi kampanju protiv nepodnošljive vlasti, a ne za međusobnu prevlast, kao i da svi zajedno moraju da se izbore za normalnije izborne uslove.

Među principe saradnje Janković je uvrstio i zahtev da oni za koje je izvesno da će preći cenzus treba da prihvate „pod svoju kapu“ srodne manje opozicione grupacije, koje bi sa cenzusom mogle imati problem, da se nijedan opozicioni glas ne bi izgubio, a da unapred treba prihvatiti da će posle izbora vodeću ulogu imati ona demokratska opoziciona opcija koja dobije najviše poverenja građana i kojoj će se omogućiti da formira vlast.

„Moramo se obavezati da, po preuzimanju vlasti nećemo vršiti partijska postavljenja na stručna mesta i da nećemo dozvoliti ‘preletanje’ sadašnjih partijskih kadrova u naše redove“, naveo je on i dodao da će se na politička mesta postavljati najkvalitetniji kadrovi koji će odgovarati zakonu, a ne stranci ili pokretu jer će „opšti interes biti iznad stranačkog“.

Naveo je da se treba obavezati da prioritet bude postizanje socijalne pravde, zaštita interesa građana koji će svi biti tretirani ravnopravno bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

Janković je kazao da se gradska vlast mora decentralizovati, a da gradonačelnik bira svoj tim.

„Smatram da su ovo načela i put saradnje opozicije koji omogućava ne samo smenu loše već i funkcionisanje dobre vlasti posle pobede“, rekao je on.

Upitan o odluci Predsedništva PSG o obustavi predizbornu saradnju sa Demokratskom strankom, Janković je rekao da ništa nema da kaže i da je o tome dovoljno rečeno za onoga ko je hteo da sluša i razume.

„Odluka nije bila ishitrena, a pokazalo se da je doneta na osnovu tačne ocene – nakon nje DS nije odustao od slanja svog predloga izmena Ustava Aleksandru Vučiću, a predstavnik te stranke izrazio je nadu da će sazreti svest da vlast i opozicija oko nacionalnih interesa moraju da se dogovaraju, a ne politički nadmudruju. Naš stav je da dogovor kuću gradi, ali ne dogovor s palikućom“, rekao je Janković.

Koriste tvit Sergeja Trifunovića da skrenu pažnju sa bezakonja i laži
Predsednik Pokreta slobodnih građana ocenio je da „državno-partijski vrh i njegovi medijski kerberi“ nisu stavljeni u pogon zbog tvita Sergeja Trifunovića, već „da bi se bilo čime skrenula pažnja sa nagomilanih primera bezakonja, nasilja, laži, siromaštva i kriminala, a istovremeno ocrnio najveći politički protivnik“.

POVEZANE VESTI:
Jovanov (SNS): Određene ljude hospitalizovati zbog tvitova
Trifunović: Vučića nisam spomenuo, „kerberi“ preinačili tvit
Glumac Sergej Trifunović, reagujući što niko neće odgovarati za smrt dečaka Alekse Jankovića koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, pre više od mesec dana na Tviteru je napisao: „O kom, bre, ti BDP-u pričaš. O kom privrednom rastu i kojoj borbi protiv kriminala? Pišaću na vaše grobove“. Poslednja rečenica tvita je, kako je objasnio Trifunović, parafraza naslova romana „Pljuvaću po vašim grobovima“ francuskog pisca Borisa Vijana.

Komentarišući navode Srpske napredne stranke i pojedinih medija da Trifunović i on „žele da ubiju“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Janković je kazao da „možete lagati neke ljude neko vreme, ali ne možete lagati sve ljude sve vreme“.

„U Srbiji ima mnogo dobrih ljudi koji se informišu na tradicionalan način i jednostavno ne mogu da veruju da predsednik države, televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju i novine koje se slobodno prodaju na kiosku – bestidno lažu. Na to računaju Vučićevi spin majstori bez trunke morala kada plasiraju monstruozne izmišljotine da bi zameli njegov trag“, kazao je lider PSG.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here