Home Parlamentarni izbori Aleksandar Vučić – predsednik i(li) premijer

Aleksandar Vučić – predsednik i(li) premijer

155
0
Aleksandar Vuccich KZSS 20
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik, premijer ili oba. Iako je 31. maja stupio na funkciju predsednika države, Aleksandar Vučić u javnosti, kako se čini, često i dalje nastupa kao predsednik Vlade Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u toku nedelje imao je mnogo aktivnosti.

„Dogovaramo negde oko milion i po evra za izgradnju lokalnih puteva“, rekao je na otvaranju Sajma šljive u Osečini.

„Što se i Elektro-privrede tiče, mi ćemo, čini mi se, sad stanje je mnogo bolje nego što je bilo i ispunićete sve, jel tako Antiću, obaveze“, pitao je ministra Aleksandra Antića.

Da li je ulaganje u infrastrukturu ili pitanje poslovanja javnih preduzeća u nadležnosti predsednika ili Vlade Srbije? Da li je sa predsednikom Vlade Makedonije trebalo da razgovara predsednica Vlade ili predsednik Srbije? Ustav Srbije navodi da je Vlada nosilac izvršne vlasti i da ona utvrđuje i vodi politiku, dok predsednik ima više protokolarnu funkciju u predstavljanju Srbije u zemlji i inostranstvu.

Za bivšeg sudiju Ustavnog suda Zorana Ivoševića nema sumnje da se Vučić ne ponaša u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.

„On se ponaša, ne samo predsednik države, nego i kao predsednik vlade. Vlada se, naravno, ne buni protiv toga, jer je pristala još na samom početku da radi u svoje ime, a za račun predsednika države koji je tu politiku i ustanovio“, kaže Ivošević.

A predsednica Vlade Srbije, pozivajući se upravo na odredbe Ustava, pre nekoliko dana objasnila je zašto je Aleksandar Vučić, a ne ona, razgovaro sa predsednikom Vlade Makedonije.

„Predsednik Republike, ustavnim ovlašćenjima, predstavlja zemlju u inostranstvu i on se danas čuo sa predsednikom vlade, a ja ću se u subotu videti sa predsednikom vlade Makedonije“, objasnila je Brnabić pre nekoliko dana.

„Kako piše u Ustavu, on predstavlja jedinstvo države, ali ne vodi spoljnu politiku, nju vodi Vlada, premijerka i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. Naravno, predstavlja je i predsednik u meri u kojoj je potrebno, ali koliko vidimo, on svaki ašov zabada, svaku vrpcu seče“, rekla je novinarka Novog magazina Jelka Jovanović.

Naši sagovornici podsećaju i na obrnut slučaj, kada se u junu prošle godine Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade Srbije sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here