Home U fokusu Opozicija sa Mekalisterom: Demokratija u Srbiji urušena

Opozicija sa Mekalisterom: Demokratija u Srbiji urušena

108
0
Jovanović i Tadić - Srbija izbori
Foto: N1/ Tanjug/ Dimitrije Goll

Izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister održao je sastanak sa predsednicima nekoliko opozicionih stranaka. Sastanak je prvi, oko 20 minuta pre kraja, napustio Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, koji je i poslednji stigao u prostorije Delegacije EU na Novom Beogradu. On nije želeo da daje izjave za medije.

Izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister održao je sastanak sa predsednicima nekoliko opozicionih stranaka. Sastanak je prvi, oko 20 minuta pre kraja, napustio Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, koji je i poslednji stigao u prostorije Delegacije EU na Novom Beogradu. On nije želeo da daje izjave za medije.

Predstavnici proevropskih opozicionih na sastanku su izjavili da je demokratija u Srbiji urušena i da nisu tačne tvrdnje vlasti da Srbija ekonomski napreduje, objavio je Fonet.

„Situacija je potpuno suprotna onome što je Mekalster izneo – da Srbija ekonomski napreduje, naprotiv ekonomski nazaduje, čak i u odnosu na region“, rekao je lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

On kaže da je Meklasiteru jasno rekao da podrška evropskih zvaničnika evropskom putu Srbije ne sme da bude podrška „nakaradnoj stabilokratiji kakvu je uspostavio Aleksandar Vučić“.

„Stabilokratija kakva danas postoji u Srbiji ne donosi ni stabilnost, ni demokratiju, ugrožena su osnovne ljudske vrednosti, institucije ne funkcionišu, a država je u ekonomskom kolapsu“, rekao je Šutanovac.

Dodaje da je Mekalistera upoznao da dijalog o Kosovu ne postoji, da njegova stranka neće učestvovati u dijalogu kojim će predsednik Srbije doneti konačno rešenje bez jasne platforme.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da se u Srbiji svakoga dana urušava demokratija i da u parlamentu nema normalnog dijaloga. Mekalisteru je ukazao i na to da se građani sistematski obmanjuju o postignućima Vlade Srbije.

Tadić je upozorio da bi moglo da se desi da za pet godina, na kraju pregovaračkog procesa, EU kaže da Srbija nema dovoljan nivo demokratije.

Prema njegovim rečima Mekalister je rekao da postoji mogućnost da mu je realnost predstavljena na drugačiji način, ali da mu je opozicija ponudila poptuno drugu sliku.

Tadić je dodao da Mekalister smatra da opozicija zato treba da bude u stalnom kontaktu sa predstavnicima EU i parlamentarcima kako bi svi imali realističniju sliku o stanju u Srbiji.

Takođe, preneo je Tadić, Mekalister je rekao i da Vučić mora da preuzme odgovornost za Kosovo, i da da svoj predlog.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je to bio jedan potpuno normalan sastanak na kome se razgovaralo o otvorenim pitanjima iz prošlosti pod čijim pritiskom ne možemo da izgradimo normalno društvo.

„Najvažnije je to što sam (Mekalistera) pokušao da uverim da uprkos mršavim rezultatima opozicije na izborima i toj očiglednoj nemoći, sasvim sigurno u Srbiji postoji dovoljno energije i potencijala za konkretniju evropsku politiku“, rekao je Jovanović.

Novinarima se nije obratio lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović jer je napustio sastanak 20 minuta pre kraja. Prema Jovanovićevim rečima, na sastanku nije bilo nikavih problema, te smatra da je Radulović sastanak napustio zbog obaveza.

Šutanovac i Tadić ostali su posle sastanka u obližnjem kafiću.

Iako su pozvani na sastanak nisu došli lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, kao ni bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić koji je van zemlje. Janković je ranije kazao da iz objektivnih razloga neće moći da dođe.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nije ni dobio poziv za sastanak sa Mekalisterom, dodajući da očekuje da će biti pozvan kada Mekalister bude želeo da čuje ozbiljno mišljenje.

Mekalister je danas započeo dvodnevnu posetu Beogradu, a sastao se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i s predsednikom skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenadom Čankom.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here