Home Vesti Jovanović: Prašina oko Makalistera – nemoć dela opozicije

Jovanović: Prašina oko Makalistera – nemoć dela opozicije

111
0
Čedomir Jovanović - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Prašina oko rutinskog sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta podiže se u nedostatku politike dela opozicije, kaže lider LDP Čedomir Jovanović.

Kako je rekao u Kažiprstu, sve što se čuje je „nepotrebno i suvišno“ i izraz je nemoći onih koji ne povlače poteze koje bi opozicija trebalo da čini.

„Time se u drugi plan gura ono zbog čega nam puca kičma, ne priča se o problemima ovog društva“, kaže Jovanović.

Lider LDP smatra da su dva najveća problema sa kojima se suočava Srbija i koji generišu negativnu energiju u društvu nacionalizam i problemi Kosova i BiH.

„Dok se to ne reši, ne možemo da govorimo ni o vladavini prava, slobodi medija, demokratiji“, kaže Jovanović.

Kako je naveo, na Srbiji je da bude efikasna, a u tome je sprečavaju „nemoć, nespremnost i odsustvo želje da se nešto uradi“.

„Ne mogu da govorim u ime drugih, ali ja ću Dejvidu Mekalisteru reći što i uvek. Mene interesuje partnerstvo sa EU. Toliko toga se promenilo i moramo da budemo otvoreni i da jedni drugima kažemo da sigurno postoji efikasniji način međusobne saradnje od onog uspostavljenog devedesetih, kada je započet proces tranzicije u istočnoj Evropi“, kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da su besmislene priče o tome da bi Makalistera trebalo „obaveštavati o situaciji u Srbiji“ na sastanku, kao i o njegovim „dobrim odnosima sa Vučićem“.

„To je logika onih što preskaču šine da ih ne udari struja. Zašto bi Mekalister sa nekim bio u dobrim odnosima. On je na funkciji na kojoj je nezamislivo da se lični odnosi pretpostave vrednostima na kojima je izgrađena institucija. Vidimo jedno užasno neznanje i nerazumevanje načina na koji se vodi politika. Gubljenje vremena je govoriti Mekalisteru bilo šta što bi navelo na zaključak da on nije obavešten o tome šta se ovde dešava“, rekao je Jovanović.

Lider LDP kaže i da „nema problem da nosi orden izdajnika“, koji je, kako kaže, odavno na njemu.

„Smešno mi je to jer je glupo. Nikad nije bila besmislenija ideja da se opozicioni status gradi na kleveti onog pored tebe“, kaže Jovanović.

Govoreći o tome da je važno da razgovaraju ljudi različitih mišljenja, rekao je da je lično „uhvatio (bivšeg izvestioca EP Jelka) Kacina za ruku i odveo ga kod Tome Nikolića u SRS“.

„Nikolić je tada preko košulje nosio majicu sa likom Šešelja, a Kacin je razumeo zašto bi trebalo da razgovara sa tada najjačom parlamentarnom snagom“, rekao je Jovanović.

Kaže i da će razgovarati sa Vučićem o svim temama, jer je on „personifikacija vlasti u Srbiji“.

„To što se nekom ne sviđa što je Vučić stavio kartu Kosova na sto, iako je njegova stara politika odgovorna za debakl na Kosovu, i što to frustrira, ne znači da to nije obaveza predsednika. I greška bi bila da on beži od te obaveze. Pa neću ja sad reći da je prošlo 15 godina i da neću da pričam sa njim ili da kažem da su oni zakuvali i da ja sada zbog toga neću da delim odgovornost“, rekao je Jovanović.

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here