Home Gradski izbori Opoziciju ni Mekalister ne može da sastavi

Opoziciju ni Mekalister ne može da sastavi

109
0
Dejvid Mekalister - Srbija izbori
Foto: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta pokušaće da na jednom mestu okupi lidere opozicije, ali gotovo je izvesno da u tome neće uspeti. Na sastanku koji je zakazan za četvrtak neće se sigurno pojaviti Saša Janković i Vuk Jeremić, kako kažu, iz objektivnih razloga. Deo opozicije još razmišlja, a dolazak su potvrdili jedino lideri DS-a i LDP-a.

Izvestilac Evropskog parlamenta pokušaće da na jednom mestu okupi lidere opozicije, ali gotovo je izvesno da u tome neće uspeti. Na sastanku koji je zakazan za četvrtak neće se sigurno pojaviti Saša Janković i Vuk Jeremić, kako kažu, iz objektivnih razloga. Deo opozicije još razmišlja, a dolazak su potvrdili jedino lideri DS-a i LDP-a.

Saša Janković više neće s demokratama, LDP neće s Pokretom Saše Jankovića, Čedomir Jovanović nije prihvatljiv Saši Raduloviću, ali nisu ni Boris Tadić ni Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, navodno, jeste. Sa svima njima, kao proevropskim političarima, hoće da razgovara Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ali ni on neće uspeti da ih okupi.

Zvanično je dolazak potvrdio predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, što im nije prvi sastanak.

„Situacija u Srbiji nije nimalo onakva kakvom je Vučić predstavlja na svojim sastancima sa stranim predstavnicima. Zato je važno da na ovakvim sastancima predstavnici opozicije predstave i drugu stranu, iznesu svoje stavove i svoju politiku. Predstavnici EU moraju da čuju da se reforme u Srbiji sprovode samo na papiru i u medijskim izjavama, a da je situacija u svim domenima našeg društva katastrofalna“, rečeno je iz Demokratske stranke za N1.

Nema potvrde dolaze li na sastanak lider SDS-a Boris Tadić i predsednik DJB Saša Radulović, ali zna se da Vuk Jeremić i Saša janković ne dolaze. Jeremić je van zemlje, Janković van Beograda tog dana i za N1 kaže, Mekalisteru se već izvinio.

Nezvanično, međutim, mediji prenose da Janković neće kod Mekalistera zbog njegove dobre saradnje s Vučićem, ali i zato što na sastanak ide Čedomir Jovanović.

„Ne interesuju me pubertetski hirovi Jankovića, neka ga komentarišu školski psiholozi, toliko je destruktivan da bi pokvario i kamen za kupus. Sigurno idem na sastanak jer je to jedini način stvaranja sposobne alternative koja će izgraditi modernu evropsku Srbiju konkretnije od Vučića, zato što mi ne kalkulišemo“, poručio je Jovanović u saopštenju.

Borba u prostoru na čijim vratima piše „ko živ, a ko mrtav“ – tako stanje u opoziciji vidi marketinški stručnjak Vojislav Žanetić. Ocenjuje da u biznisu zvanom „sakupljanje glasova“ vladajuća stranka pokazuje visok nivo profesionalizma, koji opoziciji manjka.

„Druga strana je postavila fontanu, kakva god da je, asfaltira ceo grad, kako god to da radi, dakle, druga strana je kampanju počela… a prva.. .ne znam tačno ni koja je prva strana… Ima jedna lepa misao da su u Republici Srpskoj opozicija svi oni koji kada Dodik nešto kaže – kažu nešto suprotno“, rekao je Žanetić.

Ako i jesu, nisu svi koji su protiv Vučića pozvani na sastanak kod Dejvida Mekalistera. Na spisku nema onih koji su protiv Evropske unije.

Lider Dveri Boško Obradović za N1 kaže da „ko ide na taj sastanak nije samostalan, već ima gazdu na Zapadu“. To što Dveri nisu pozvane, dodaje, najbolje govori o svesti briselskih komesara da njima, tvrdi, ne mogu da komanduju. Zato saradnju, uoči beogradskih izbora, ne isključuje samo sa onima koji neće otići na sastanak.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here