Home Parlamentarni izbori Tadić: Opozicija blizu dogovora i za Beograd i za parlament

Tadić: Opozicija blizu dogovora i za Beograd i za parlament

138
0
Boris Tadich Predsednik Srbije - intervju 1
Foto: Darko Ćirkov

Mi smo vrlo blizu dogovora, ne samo o izborima u Beogradu, nego i parlamentarnim izborima, izjavio je FoNetu predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, govoreći o ujedinjavanju opozicije.

Mi smo vrlo blizu dogovora, ne samo o izborima u Beogradu, nego i parlamentarnim izborima, izjavio je FoNetu predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, govoreći o ujedinjavanju opozicije.

Hvala bogu, rekao je Tadić i objasnio da je reč o strankama koje su politički i programski srodne.

On je precizirao da SDS „u ovom trenutku razgovara sa Pokretom slobodnih građana Saše Jankovića i Demokratskom strankom“, ističući da su ti razgovori „daleko odmakli“.

„Vidim da neki razgovaraju i sa Vukom Jeremićem, nemam ništa protiv da i on pristupi, ali bi bilo apsurdno da tom pokretu pristupe stranke koje imaju potpuno drugačije viđenje naše strateške orijentacije“, napomenuo je Tadić.

Dogovori se vode o jedinstvenoj listi, jedinstvenim kandidatima i jedinstrvenim politikama, objasnio je Tadić, ali nije želeo da kaže kada bi oni mogli da budu završeni i predočeni javnosti.

„Vrlo skoro“, kratko je najavio Tadić i primetio da je „velika šteta što se opozicija nije ujedinila na prethodnim predsedničkim izborima“.

Govoreći o saradnji i sa strankama koje imaju drugačiju stratešku orijentaciju, poput Dveri, Tadić je ukazao da bi bilo apsurdno sa njima graditi savez, ali je ocenio da se i sa tim strankama mora razgovarati o „centralnom pitanju“, a to su uslovi za izbore.

Upitan kakav ima stav u pogledu bojkota izbora, ukoliko uslovi izborne utakmice ne budu ravnopravni, Tadić je uzvratio da u ovom trenutku na to pitanje ne može da odgovori, ali da ostavlja otvorenim sve mogućnosti.

„Svakako se, pre izbora, moramo izboriti za normalne uslove i to je najvažnije pitanje“, konstatovao je Tadić, uz opasku da Aleksandar Vučić ima priliku da otvori društveni dijalog o toj temi.

„Mogao bi da traži mišljenje od opozicije i nevladinih o uslovima za izbore, kao što sada traži mišljenje o Kosovu i Metohiji“, objasnio je Tadić.

Ako kaže da je spreman na dijalog o temi Kosova, upitao je Tadić, zašto onda ne bi otvorio društveni dijalog i o toleranciji u društvu, pomirenju i pravu na drugačije mišljenje.

Time bi se Vučić kvalifikovao da opozicija učestvuje u razgovoru i o velikoj temi Kosova i Metohije, zaključio je Tadić.

Preuzeto sa: rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here