Home Kosovo Hoće li Srpska lista biti partner „ratne koalicije“?

Hoće li Srpska lista biti partner „ratne koalicije“?

118
0
Kosovski parlament - Srbija izbori
Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Na Kosovu i Metohiji u ponedeljak počinju konsultacije o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine Kosova, na kojoj se verifikuju mandati novih poslanika i posle koje će biti jasnije ko će formirati novu Vladu. Predsednik Kosova Hašim Tači uputio je poziv svim parlamentarnim strankama da dođu na razgovor u ponedeljak.

Srpska lista je, uz zahvalanost, odbila odlazak na konsultacije, ali će samoj skupštini prisustvovati.

Tek pošto se odredi mandatar – doneće odluku o eventualnom učešću u vlasti Hašima Tačija, Ramuša Haradinaj i Ljimaja…

U spomen sobi kosmetskim žrtvama, pored njihovih slika i slike onih koje porodice smatraju odgovornima za smrt ili nestanak svojih najbližih. Da li su međutim upravo to lica, između ostalog, i novih koalicionih partnera Srba na Kosovu i Metohiji?

„Reći ću vam samo jedno, moj savet srpskim predstavnicima je bio i ostao polako, strpljivo, bez žurbe, neka se Albanci prvo među sobom rasprave, pa onda tek možemo da razgovaramo o tome da li postoji mogućnost i sa kim, ali ne da se uzimaju fotelje i da se zaseda na stolice, nego da se razgovara o tome kako da se zaštite srpski ekonomski i politički interesi na KiM“, kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Iz usta direktora Vladine kancelarije za KiM u uši predstavnika Srpske liste. Brže-bolje odgovaraju da ih funkcije i broj ministarskih mesta u budućoj kosovskoj vladi ne interesuju, već samo bolji život za Srbe na KiM.

„Ne želimo dа srpski poslаnici i srpski nаrod bude između čekićа i nаkovnjа. Pošto bude poznаto ime mаndаtаrа, obаvićemo konsultаcije s Beogrаdom i doneti odluku o eventuаlnim koаlicijаmа. Spremni smo zа rаzgovore, jer dijаlog nemа аlternаtivu“, poručuje Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Dušan Janjić: Odluku donosi Beograd, zapravo Vučić
Na vlast s koalicijom Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja koju u Beogradu zovu „ratna koalicija“ srpski političari s Kosova nisu gadljivi i u vlast bi, ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, išli s kim god. Ali…

„Ali oni ne donose odluku, odluku donosi Beograd i odluku će doneti Vučić. To je posledica otvorene podrške Beograda Srpskoj listi i oni su svi sad na Kosovu rezervisani oko Srpske liste upravo zbog toga što će preko nje Vučić donositi odluke i to je velika komplikacija za unutrašnje albanske odnose“, ocenjuje Janić.

Te odnose komplikuje i činjenica da dvojica potencijalnih koalicionih partnera različito gledaju na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dok je Hašim Tači zvanično za nastavak tog procesa, Haradinaj nije, niti želi da se formira Zajednica srpskih opština. A upravo je ona, prema oceni predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, ključ opstanka Srba na Kosovu. Zato im savetuje: ne u vlast po svaku cenu.

„Ako tu može da se postigne jedno održivo rešenje sa određenim garancijama, onda mogu da učestvuju. U suprotnom, ne vidim zašto bi učestvovali u nečemu što uopšte ne može da poboljša njihov položaj“, navodi Drecun.

Bila Srpska lista deo vlastii ili ne, dva Srbina će svakako biti. Jer po Ustavu Kosova srpskoj zajednici pripada jedno ministarsko i jedno mesto zamenika premijera.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here