Home Vesti Janković: Neistomišljenici nisu protivnici

Janković: Neistomišljenici nisu protivnici

163
0
Saša Janković - Srbija izbori
Foto: N1

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković ocenio je da je za sprečavanje nasilja u društvu u Srbiji neophodno početi sa gradnjom atmosfere dijaloga u kojoj neistomišljenici nisu protivnici koje treba pobediti, već učesnici zajedničkog društvenog procesa.

Janković je u autorskom tekstu za list Danas naveo da se u Srbiji „ubrzano stvaraju svetovi između kojih antagonizam raste“, da se neistomišljenici proglašavaju za neprijatelje i izdajnike čime se ne jača, već cepa nacionalno jedinstvo što vodi konfliktima.

„Moramo graditi, uporno i dugo, a početi odmah, atmosferu dijaloga u kojoj neistomišljenici nisu protivnici koje treba pobedti već učesnici zajedničkog društvenog procesa u kome se iz različitih uglova vide različiti kvaliteti i problemi i u kome postoje različiti, nekad i suprotstavljeni predlozi kako stanje unaprediti“, rekao je Janković.

Ocenio je da se nasilnici ponekad rečima mogu odgovoriti od nasilja, ali i da mora postojati spremnost da se brane pravo preživljavanja i zaštite svoje porodice, načina života, dostojanstva, budućnosti i slobode.

„A da se naš život ne bi sveo na stalni konflikt i da se aktivirate. Da, politički. Da učestvujete u promeni destruktivne vlasti i u ponovnom stvaranju institucija i države“, rekao je Janković.

Istakao je da „nasilje svuda oko nas nije incident, već pravilo.

„Teatralne najave povećavanja kazni ne vrede – ljude od nasilja ne odvaća još veća kazna, već izvesnost da će biti kažnjeni – kome je puno pet godina u zatvoru, puno mu je i tri“, rekao je Janković.

Preuzeto sa: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here