Home Kosovo Ružić: Trenutak je da Srbi na KiM budu politički aktivniji

Ružić: Trenutak je da Srbi na KiM budu politički aktivniji

112
0
Branko Ružić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug/ Zoran Žestić

Beograd — Srpski politički i etnički korpus na KiM treba mnogo aktivnije i agilnije da uđe u politiku kosovskog društva, izjavio je ministar Branko Ružić.

Beograd — Srpski politički i etnički korpus na KiM treba mnogo aktivnije i agilnije da uđe u politiku kosovskog društva, izjavio je ministar Branko Ružić.

Ružić navodi da kosovski ustav, barem na papiru, dozvoljava širok spektar prava koje Srbi treba da iskoriste „ukoliko su mudri“, a siguran je, kaže, da jesu.

Sada je smatra, dobar tajming za to, imajući u vidu da je u toku proces formiranja nove kosovske vlade, te da Srpska lista i Beograd insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

„ZSO nije krajnji cilj. Ona treba da bude poluga koja će biti u funkciji realizacije onih strateških ciljeva Srba, koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, a koji su predviđeni i u skladu su sa nadležnostima i proističu iz onoga što je potpisano u Briselskom sporazumu“, rekao je Ružić Tanjugu.

Kako je ocenio, politička situacija na Kosovu i Metohiji veoma je interesantna, jer novu kosovsku vladu mogu da formiraju Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i LDK Ibrahima Rugove, ali mogu i nekadašnji OVK lideri Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

„Vlada Samoopredeljenja i LDK bi za srpsko društvo značilo da bi se sigurno pokrenuo stampedo borbe protiv korupcije, čiji su nosioci OVK lideri“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

On je naglasio da koja god vlada da bude formirana – to će biti pod mentorstvom Sjedinjenih Američkih Država, imajući u vidu da Kosovo nije država, već provizorijum, i da će to za posledicu imati insistiranje da Srpska lista bude uključena u kosovsku vladu.

„Taj momenat, Srpska lista i politički lideri i elite u Beogradu moraju da iskoriste, kako bismo realizovali određene, ne ustpuke, već ono što smo dogovorili u Briselu“, rekao je Ružić.

Ministar je konstatovao da je to važno za kosovsko društvo, i dodaje da je motiv za stvaranje koalicije Haradinaja i Tačija zapravo strah od rada Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na KiM.

„I veoma je dobro za kosovsko društvo da se pročisti od svega što je mulj koji je ostao već 20 godina“, ocenio je Ružić.

Kada je reč o najavljenim izmenama Ustava Srbije, odnosno hoće li one pre svega da se odnose na Kosovo i Metohiju, Ružić je rekao da „još ništa nije na stolu“ da bi u ovom trenutku mogle da se prave procene.

„Hipotezama ne želim da se bavim, a da li će preambula biti predmet neke rasprave, to uopšte nije sporno. Čak i ako bude, siguran sam da političku odgovornost, hrabrost i viziju poseduje i predsednik Republike i predsednik moje stranke“, rekao je Ružić.

On je dodao i da svi oni koji misle dobro Srbiji treba da sagledaju i eventualnu potrebu „neke vrste doziranja ili nijansiranja“ sadržaja preambule, uvažavajući državne i nacionalne interese Srbije i naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji.

„Ali, podizanje tenzije oko toga nije potrebno, jer Srbija, formalno-pravno, nikada neće priznati tu samoproklamovanu nezavisnost Kosova. Formalno-pravni okvir za tretiranje pitanja Kosova i Metohije jeste Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, zaključio je Ružić.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here