Home Izbori Opozicija nezadovoljna ekspozeom, neće podržati Vladu

Opozicija nezadovoljna ekspozeom, neće podržati Vladu

120
0
Ekspoze - Srbija izbori
Foto: N1

Poslanici opozicija kažu da nisu zadovoljni ekspozeom koji je u Skupštini Srbije predstavila mandatarka Ana Brnabić. DS, LDP, SDS, Dveri i DSS kažu da neće podržati Anu Brnabić.

Poslanici Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije ocenili su da je ekspoze kandidatkinje za premijera Ane Brnabić, bez veze sa realnošću u Srbiji i da vlada sa njom na čelu vodi zemlju u kolonijalnu budućnost.

„Mandatarka je ekspoze posvetila digitalizaciji Srbije, a pola Srbije nema kanalizaciju“, istakla je šefica te poslaničke grupe Sanda Rašković Ivić.

Prema njenoj oceni, ekspoze je spisak lepih želja – bez važnih pitanja kao što su socijalna, prosveta, kultura, medijske i slobode u opšte.

„Ovo je vlada uništenja i propasti Srbije. Glas za nju je glas za uništenje“, ocenila je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, vlada nije projektovana da izdrži ceo mandat, a o tome da li će izdržati odlučiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslanik tog pokreta Đorđe Vukadinović rekao je da je jedino tačno iz ekspozea da će to biti vlada kontinuiteta sa vladom Aleksandra Vučića.

„To će biti nastavak pogrešnog kursa“, rekao je Vukadinović, ocenjujući da je odluka o personalnim rešenjima u vladi „skandalozna“.

Dosta je bilo: Ekspoze spisak obećanja
U ekspozeu mandatarke za sastav Vlade ima najviše mesta koja se tiču obećanja i stvari koje treba realizovati, i to slušamo već dugo, ne samo u poslednjih pet godina, izjavio je šef poslaničke grupe Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović.

Jedno od njih je i obećanje o zakonu o ispitivanju porekla imovine, svi ga pominju, a nikako da dođe na dnevni red, rekao je Radulović na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izboru nove Vlade Srbije.

On je istakao da ova Vlada postoji pet godina i da je zato njihovo stalno optuživanje onih koji su bili pre izgubilo smisao, isto kao i „govoriti danas o tome da je sprečen bankrot države pre pet godina“.

Kako je država spasena od bankrota, kad je javni dug tad bio kudikamo manji, i kamate kudikamo manje, upitao je Radulović.

On je mandatarki zamerio što u ekspozeu tvrdi da će se zalagati da znanje bude najviša vrednost, i zapitao kako je onda, ako stvarno to želi, sastavila Vladu i šta kvalifikuje te ljude za ministarske funkcije.

Radulović je upitao kakve veze ima Aleksandar Vulin sa odbranom, Zoran Đorđević sa socijalnom zaštitom, Aleksandar

Antić sa energetikom, Zorana Mihajlović sa saobraćajem, Branko Ružić sa državnom upravom, Nenad Popović sa inovacijama…

SDS: To je vlada kontinuiteta, ni reči o slobodi medija

Šef Poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić rekao je da poslanici te stranke neće podržati novu vladu, jer je to vlada kontinuiteta.

„Bojimo se da će se nastaviti urušavanje vladavine prava i nezavisnih institucija, a da će izostati borba protiv kriminala i korupcije“, rekao je Đurišić u parlamentu.

On je naglasio da u ekspozeu nije bilo ni reči o slobodi medija.

„Jasno je samo da je politička moć sa vlade prešla na predsednika“, rekao je Đurišić.

Dveri: Ekspoze kao školski sastav

Predsednik Pokreta Dveri Boško obradović rekao je da je ekspoze mandatarke Ane Brnabić „simpatičan literarni sastav na nivou srednje škole“.

„Ako se neka rešenja mogu prihvatiti, to je pitanje zašto nisu sprovedena u proteklih pet godina“, upitao je Obradović i dodao da je ekspoze „zamajavanje“.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Brnabić biti ikebana i „ženski Mirko Cvetković“, dok će Aleksandar Vučić i dalje biti premijer. Obradović je kazao da se danas ne raspravlja o novoj vladi, već o četvrtoj vladi Aleksandra Vučića. Dodao je da je „jasno da će Srbija imati dvoglavog“ premijera i da će „Ana Brnabić voditi ekonomski, a Ivica Dačić politički deo“.

Zamerke iz DS-a i LDP-a

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić izjavio je da neće podržati izbor Ane Brnabić, kojoj je zamerio zbog toga što u ekspozeu nije bilo reči o ljudskim slobodama i demokratiji.

Ćirić je rekao da je Brnabić samo u jednoj rečenici pomenula dijalog o problemima u društvu i ocenio da u ovakvoj atmosferi nema pravog dijaloga.

Brnabić ni reč nije izgovorila o davljenju novinara i fotoreportera pred Skupštinom Srbije, rekao je Ćirić, koji je buduću premijerku pozvao da pokaže hrabrost tako što će štititi sve građane, bez obzira da li su članovi SNS.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka ne može da podrži Anu Brnabić zbog toga što u ekspozeu nije video politički kurs koji je potreban državi.

U ekspozeu nema poteza koji bi na efikasan način presekli sve agonije sa kojima se zemlja suočava, rekao je Jovanović.

On je istakao da je za te agonije Ana Brnabić najmanje odgovorna i da mu ne pada na pamet da na nju baca kamenje zbog Kosova, Bosne i devedesetih godina.

Ona, međutim, dolazi na mesto premijera i mora biti spremna da nosi teret te prošlosti, kazao je Jovanović, dodavši da LDP može da podrži samo onu politiku koja je deo programa te stranke.

DSS: Vlada koalicionog namirenja
Demokratska stranka Srbije glasaće protiv izbora Vlade Srbije, jer će to biti vlada kontinuiteta i koalicionog namirenja, izjavio je poslanik te stranke Dejan Šulkić.

Šulkić je novinarima u Skupštini rekao da je ekspoze Ane Brnabić „uža verzija“ ekspozea Aleksandra Vučića iz 2016. godine te da će nova vlada biti vlada kontinuiteta i da će zato gradjani i dalje teško živeti.

On je ocenio i da je sastav nove vlade dogovoren bez mandatarke Brnabić i da je isti kao i prethodna uz samo dva nove ministra Branka Ružića i Gorana Trivana koji su dovedeni zbog „namirivanje pobunjeničkog dela Socijalističke partije Srbije“.

„Ovo je repriza, osim što je mandatarka druga ličnost“, rekao je Šulkić.

Šešelj: Da li je mandatarka u sukobu interesa?
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da je vlada Ane Brnabić neprirodno stanje koje ne odgovora normalnim uslovima u parlamentarnim demokratijama i upitao mandatarku da li je u sukobu interesa.

„Kada politička partija ide na izbore podrazumeva se da izabere najbolje iz svojih redova i medju njima izabere i ministre. Vi ste za ministre predloži ljude koji nisu ni u jednoj partiji kao da je to pohvalno“, rekao je Šešelj i podsetio da od 22 ministra, samo njih sedam je član neke političke stranake.

On je upitao članove vladajuće Srpske napredne stranke zbog čega su išli na izbore i, kako je rekao, lepili plakate.

„Kako možete da izaberete ministre ako nisu lepili plakate. Setite se Aleksandra Vučića“, rekao je Šešelj, aludirajući na plakate koje je Vučić lepio u beogradskom Bulevaru Zorana Đinđića. Na prozivku poslanice SNS Marije Obradović, Šešelj je odgovorio: „vi što ste nas nazvali majmunima sve više ličite na nas“.

„U parlamentarnim stvarima se ovakve stvari ne dešavaju. Ministri moraju odgovarati svojoj partiji a ne samo svojoj pameti“, kazao je Šešelj i naveo da zbog toga postoji opasnost za Srbiju po pitanju stavova u vezi sa Kosovom, NATO…

On je kazao da nikad ne bi dao mandat Ani Brnabić jer je to vlada nad kojom nema kontrole.

„Ne preti joj (vladi) kuka i motika, ali koja je garancija da se ova vlada neće okrenuti protiv parlamentarne većine“, upitao je Šešelj.

Šešelj je naveo da Ana Brnabić ima prekršajnu prijavu zbog vožnje pod dejstvom alkohola što je ona potvrdila, ali i upitao da li je u sukobu interesa jer je, kako je naveo, njen brat jedan od direktora u firmi ASEKO koja je angažovana da radi poslove za vladu.

LSV: U ekspozeu ni reči o Vojvodini

„Jasno je da nema zaokreta u odnosu na prošlu i protprošlu Vladu, jer ni ovog puta u ekspozeu ni jednom rečju nije pomenuta Vojvodina“, rekao je u Skupštini Srbije predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nened Čanak.

Čanak kaže da se centralistički pristup Ane Brnabić vidi u njenom dosadašnjem delovanju kroz ukidanje škola sa manjim brojem đaka.

Prama rečima Čanka, ta stranka će podrzati usvajanje zakona kojim će se onemogućiti prodaja zemlje strancima, što je Brnabić najavila u ekspozeu.

Plaši, međutim, što je navedeo da će se to desiti u narednih 100 dana, a do 1. spetembra ima još 64 dana, rekao je Čanak, misleći na odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju. Prema njegovim rečima, to bi značilo da će 36 dana biti moguće kupovati zemlju, a za to je dovoljno nekoliko sati.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here