Home Izbori Čanak: Inauguracija – da, glas za novu vladu – ne

Čanak: Inauguracija – da, glas za novu vladu – ne

176
0
Nenad Čanak - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — Lider LSV-a Nenad Čanak kaže da će prisustvovati svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da neće glasati za vladu Ane Brnabić.

Beograd — Lider LSV-a Nenad Čanak kaže da će prisustvovati svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da neće glasati za vladu Ane Brnabić.

Čanak je rekao da je reč o inauguraciji predsednika države, koji je, svidalo se to nekome ili ne, dobio ubedljivom većinom izbore i ovo je, rekao je on, inauguracija volje većine građana Srbije.

„Naravno da idem na inauguraciju, dobio sam poziv, a osnovna pristojnost nalaže da se na takve pozive odgovori“, kazao je Čanak za televiziju N1.

On je rekao da Liga sigurno neće glasati za vladu Ane Brnabić i to, kaže, iz nekoliko razloga.

„Prvi je to što je ona kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave doprinela u velikoj meri centralizaciji Srbije, to jest, daljoj centralizaciji, da budem precizniji. Primeri su to što je najavila da će država zatvarati škole sa malim brojem učenika, zatim, Izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava dodatno je umanjen iznos dela prihoda od poreza na zarade koji ostaje lokalnim samoupravama“, kazao je lider LSV-a.

On je rekao i da ukoliko Ana Brnabić pokaže sluh za decentralizaciju, za ekonomske promene koje će oživeti Srbiju van grada Beograda „onda možemo razgovarati o nekoj podršci“.

Čanak je objasnio i da će LSV predložiti niz zakonskih predloga i da će on lično zatražiti sastanak sa Anom Brnabić kako bi joj sve predočio.

„Mi ćemo pohvaliti ono što bude dobro, ali ćemo biti i najoštriji kritičari. Za sada Ana Brnabić nema našu podršku, ali to može da se promeni. Postoje mnoge stvari koje mogu da se urade odmah, kao što je osuda ometanja skupova na kojima se prikazuju filomovi koji prikazuju suživot na Kosovu. Mi smo došli u situaciju da zabranjena klerofašisticka organizacija preuzima odgovornost za situaciju u Nišu, a da Ustavni sud ne reaguje“, kaže on.

Čanak je rekao i da smatra da buduća premijerka nema uticaj u vladajućoj stranci, ali ima kredibilitet funkcije upravo onoliko koliko sama, kaže, bude toj funkciji dala kredibilitet.

Kazao je i da će davanje kredibiliteta njenoj finkciji zavisiti od njene autonomnosti, te da, kako je rekao, ako „bude puka marioneta Vučića, to neće dati nikakve rezultate“.

On je rekao i da je siguran da ona to neće biti, iz jednostavnog razloga, „jer marioneta Aleksandra Vučića ne bi mogla da vodi Vladu, a ovu Vladu mora neko da vodi, inače će se sve rasuti u strah i pepeo. Verujem da će svojom stručnosću nametnuti kredibililet funkciji koju će obavljati, ali nam ostaje da vidimo u kom pravcu će ići njena vlada“, zaključio je Nenad Čanak.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here