Home U fokusu Parlamentarni izbori na Kosovu: Do 11h glasalo 8,5 odsto

Parlamentarni izbori na Kosovu: Do 11h glasalo 8,5 odsto

522
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1/ Anadolija

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu protiče zasad bez značajnijih problema. Do 11 časova na izbore je izašlo 8,5 odsto upisanih glasača, saopštila Centralna izborna komisija Kosova.


Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu protiče zasad bez značajnijih problema. Do 11 časova na izbore je izašlo 8,5 odsto upisanih glasača, saopštila Centralna izborna komisija Kosova.

12.00 – Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka saopštila je da je do 11 časova na glasanje izašlo 8,5 odsto upisanih glasača, što je za oko jedan odsto manje u odnosu na isti vremenski period na poslednjim izborima za Skupštinu Kosova 2014. godine.

11.31 – Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je sve stanovnike Kosova, da bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost izađu na izbore i glasaju.

11.21 – Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić glasali su na svojim biračkim mestima i pozvali Srbe da u što većem broju izađu na izbore.

„Treba da u što većem broju izađemo na izbore i potvrdimo naše prisustvo na ovim prostorima. Današnji dan treba da potvrdi našu neraskidivu vezu s državom Srbijom. Treba da shvatimo ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo i da budemo jedinstveni na biračkim mestima“, kazao je Spirić.

10.34 – Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi rekao je da „Kosovo treba da bude primer za dobre izbore, bez incidenata. On je rekao da četiri ekipe iz ambasade SAD prate izborni proces na celom Kosovu.

10.32 – Prištinski mediji prenose da je na glasačkom mestu u Gračanici nekoliko osoba pokušalo da glasa sa ličnim dokumentima Srbije, ali da im to izborna komisija nije dozvolila.

10.05 – Reporter N1 Đorđe Nasković javlja da je na severu Kosova ukupno 44 biračka mesta. Pravo glasa ima oko 100.000 Srba.

Građani sa kojima je razgovarao u Kosovskoj Mitrovici kažu da je najvažnije da bude očuvan mir i da se obezbedi opstanak Srba na Kosovu.

Kako kaže, građani na Kosovu glasaju za 25 lista, od čega je pet srpskih koje se bore za 10 garantovanih mesta u parlamentu.

9.55 – Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka izjavila je da su u 7 časova otvorena sva glasačka mesta na Kosovu. Za sada CIK nema informacija o značajnijim problemima u izbornom procesu.

9.14 – Svoju podršku glasačima dao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je jutros u Kosovskoj Mitrovici. On je u izjavi za RTS rekao da je ovo još jedan od sudbinskih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

8.55 – Na severu Kosova glasanje protiče bez problema. Na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u severnoj Kosovskoj Mitrovici glasao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić.

8.09 – Centralna izborna komisija akreditovala je 4.887 domaćih i međunarodnih posmatrača i predstavnika političkih stranaka koje učestvuju na izborima. Pravo glasa ima oko 1,8 miliona građana.

Policija Kosova je donela posebnu operativnu uredbu koja ima za cilj obezbeđivanje mirne i sigurne atmosfere za sve građane, kao i za održavanje javnog reda i mira pre, tokom i posle izbornog procesa.

Političke stranke i koalicije koje učestvuju na izborima tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri „velika pitanja“, koja su bila povod za izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem čelu je bio Isa Mustafa – pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Tokom predizborna kampanja na severu Kosova bilo je nekoliko incidenata. Povodom izveštaja o zastrašivanjima birača u srpskoj zajednici, zabrinutost su izrazili ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, koji su ocenili neprihvatljivim zastrašivanjima birača u srpskoj zajednici tokom kampanje za parlamentarne izbore.

Izvor: N1