Home Saopštenja A od Vučića – banana država

A od Vučića – banana država

147
0
Dosta je bilo: Karikatura - Srbija izbori
Foto: dostajebilo.rs

Nema demokratske države na svetu u kojoj je ikada predsednik vlade trčao trku za predsednika Republike i sam od sebe primio ostavku. Aleksandar Vučić je prvi predsednik Vlade/Republike koji je to uradio i Srbiju tako uveo u red banana država u kojoj nema zakona, procedura, ni institucija, a sve je postalo samo smešna pozornica za diktatora uplašenog da ni minut ne bude bez funkcije.

Kad je juče pala Vlada, kad je Aleksandar Vučić podneo ostavku predsedniku Narodne skupštine o tome je obavestio predsednika Republike Tomislava Nikolića. Po članu 132 Ustava, nakon konstatovanja pada vlade, predsednik Republike, Tomislav Nikolić je dužan da pokrene postupak za izbor nove Vlade. Od jedne normalne procedure, kakvu propisuje Ustav, Aleksandar Vučić je napravio smejuriju i za manje od 24 sata posle pada Vlade, položio danas zakletvu u 12h, kako bi sam od sebe primio ostavku, dok Toma još ne pročita poštu. Tako je sebe doveo u “privilegovanu”, a u stvari nedostojnu poziciju kakva postoji samo u državama bez zakona i institucija, da kao predsednik Vlade samom sebi kao predsedniku Republike podnese ostavku.

Da bi što kraće bio bez funkcije, da bi iz fotelje predsednika Vlade što brže, za manje od 24 sata, seo u fotelju predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je morao da se “takmiči” sa spretnošću i brzinom kojom Tomislav Nikolić otvara predsedničku poštu, da ga spreči da otvori pismo u kom ga obaveštava da je pala Vlada i da dok pismo putuje iz Nemanjine 11 do Andrićevog venca, prvi dotrči do predsedničke fotelje i sam primi svoju ostavku na mesto predsednika Vlade. U lutkarskoj predstavi koju nam je Aleksandar Vučić priredio da bi navrat-nanos postao predsednik Srbije pogažen je Ustav i zakonske, demokratske procedure a država je tim primitivnim scenariom deklarisana kao banana država.

Najoštrije osuđujemo ponižavanje države koju je Srbiji priredio Aleksandar Vučić. Dosta je bilo će uraditi sve da institucije ojačaju i da se vlast Aleksandra Vučića svede u institucionalne okvire, a Srbija ponovo postane pravna država.

Izvor: www.dostajebilo.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here